Aantal goederentreinen tussen Nederland en Polen verdubbeld

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het Nederlandse consortium 'Linked by Rail' heeft ervoor gezorgd dat het aantal goederentreinen tussen Nederland en Polen is verdubbeld.

‘Linked by Rail’ promoot in Polen de goederenverbindingen per spoor tussen Nederland en Polen. De doelen zijn om meer goederen van de weg op het spoor te krijgen en om meer transportvolumes vanuit en naar Polen via Nederland te laten lopen.

Het consortium heeft als resultaat geboekt dat het aantal goederentreinen tussen Nederland en Polen is verdubbeld. In 'Linked by Rail' werken spoorwegondernemingen, transportondernemingen, terminals, logistieke dienstverleners en een kennisinstituut samen. 'Linked by Rail' is opgericht met ondersteuning van het programma Partners  for International Business (PIB).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet met PIB economische diplomatie in om handels- en investeringsbelemmeringen weg te nemen. Hierdoor kunnen ondernemers kansen verzilveren.

Intermodaal transport

De interesse in Polen voor intermodaal transport is gewekt. Bij intermodaal transport wordt er tijdens transport gebruik gemaakt van meerdere transportmodaliteiten (in dit geval spoor en wegvervoer). Het ontbreekt bij de Poolse transportbedrijven en verladers vaak nog aan kennis om deze vormen van transport uit te voeren.

Training en stage

Binnen het PIB-programma is het mogelijk om in het kader van het Netherlands Management Training Programme trainingen en stages te organiseren. Searail heeft in samenwerking met Panteia een training en stage verzorgd voor medewerkers van de Poolse bedrijven. In Poznan, Katowice en Warschau waren er driedaagse trainingen voor in totaal 35 deelnemers. Aansluitend zijn de Poolse deelnemers op stage geweest bij de ‘Linked by Rail’-bedrijven.

De deelnemers waardeerden de training en de stage zeer goed. De training scoorde vooral hoog op het niveau van de trainingsstof, de praktische toepasbaarheid en de voorbeelden die erg tot de verbeelding spraken. De stage was in alle gevallen zeer goed voorbereid door de ontvangende bedrijven. Er was een goede mix tussen het meemaken van de processen, het visualiseren van de complexiteit van intermodaal transport, het organiseren van transporten en het versterken van de contacten tussen de Poolse en Nederlandse bedrijven.

De deelnemers en de organisatoren van de training en stage kijken terug op succesvolle weken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!