Aantal jonge ondernemers stijgt sterk

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: KvK

Het aantal ondernemers onder de 25 jaar in het werkgebied van de Kamer van Koophandel Brabant is de afgelopen vijf jaar (2007-2011) met twintig procent gestegen. Deze regio telt inmiddels bijna 3600 ondernemers beneden de 25 jaar.

Aantal jonge ondernemers stijgt sterk

Van de jonge ondernemers is circa driekwart man en eenderde vrouw. De meeste ondernemers (19 procent) zijn werkzaam in de dienstverlening. Het gaat dan onder meer om cultuur, sport en recreatie. Een andere populaire sector is de groot- en detailhandel, inclusief autoreparatie. Hierin werkt ruim 17 procent van de jonge entrepreneurs. Op nummer drie in de top vijf staat de zakelijke dienstverlening (16,2 procent), gevolgd door de bouw (13,9 procent) en de ICT (12,1 procent). De overige sectoren in de top tien zijn (van hoog tot laag): landbouw ( 4,3 procent), transport en logistiek (3,8 procent), horeca (3,2 procent), industrie (3 procent) en onderwijs (2,8 procent).

Dat Brabant steeds meer jonge ondernemers telt, is in lijn met de landelijke ontwikkelingen. De arbeidsmarkt flexibiliseert. Steeds meer banen verzelfstandigen, zoals in de zorg en de bouw. Het aantal ZZP’ers en parttime ondernemers neemt al langer toe. Steeds meer jongeren kiezen voor een zelfstandig bestaan. Zij noemen daarbij vaak vrijheid en verantwoordelijkheid als motief. De Kamer van Koophandel stimuleert ondernemerschap onder jongeren. Dit onder meer door het uitgeven van een blad voor jongeren die geïnteresseerd zijn in ondernemerschap: Bizzi. Verder geeft de KvK onder meer gastlessen op scholen. Onlangs werd al bekend dat dat aantal in 2010 fors is gestegen. Werden in 20009 nog 51 scholen bezocht, in 2010 waren dat er 74.

Meer informatie over KvK Inlichtingen Handelsregister:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!