home » nieuws » Industrie »

Aantal overtredingen zegt niets over veiligheid risicobedrijven

  • Industrie
  • Bron: VNO-NCW

Na drie overtredingen wil Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) bedrijven sluiten. Dat zegt zij naar aanleiding van het rapport Naleving en Handhaving BRZO-bedrijven van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu).

Aantal overtredingen zegt niets over veiligheid risicobedrijven

Dat is ‘scorebordhandhaving’, aldus VNO-NCW en de VNCI. Het aantal zegt namelijk niets over de aard van de overtreding en de mate van veiligheid. Bovendien hebben de handhavende instanties al verregaande bevoegdheden zoals het stilleggen van processen, aldus beide organisaties.

In perspectief

Uit het rapport blijkt dat bij 60 procent van de risicobedrijven één of meer overtredingen zijn geconstateerd. VNO-NCW en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) erkennen dat elke overtreding er één te veel is, maar zij vinden dat de cijfers in perspectief geplaatst moeten worden. In vier procent van de gevallen is er een overtreding die wellicht de veiligheid bedreigt. ‘Die overtredingen verdienen alle aandacht’, aldus VNCI-directeur Colette Atsma.

Een administratieve overtreding, zoals het niet goed geregistreerd hebben van geschoold personeel, is ook een overtreding. Maar dit betekent niet dat er sprake is van een onveilige situatie. Het personeel is tenslotte wel geschoold. En dat is belangrijk, stelt Colette Atsma.

Strenge, deskundige inspectie

Het is goed dat er een strenge, deskundige inspectie is die bedrijven consistent beoordeelt en achter de vodden zit, aldus de VNCI-directeur. Want zo wordt de lat voor bedrijven en de veiligheid hoger gelegd. Onder meer VNO-NCW en de VNCI hebben sinds vorig jaar het actieplan ‘Veiligheid voorop’ opzet om de veiligheid bij risicobedrijven verder te vergroten.
Beide organisaties zijn verder positief over het feit dat vanaf volgend jaar zes gespecialiseerde regionale diensten toezicht gaan houden op de risicovolle bedrijven. VNO-NCW en de VNCI zien dan ook niets in het voorstel van Van Tongeren om burgers inspecties te laten uitvoeren. Colette Atmsa: ‘Daar hebben zij de deskundigheid niet voor. Bovendien hebben de meeste bedrijven wel een burenraad.’

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!