Aantal WW'ers daalt fors eerste helft 2017

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Regio Noord-Veluwe

Het aantal mensen dat op zoek is naar werk is gedaald en het aantal mensen met een baan is gestegen. Ook de arbeidsmarktregio ‘Stedendriehoek en Noordwest Veluwe’ doet het het afgelopen jaar goed,

Aantal WW'ers daalt fors eerste helft 2017

De regio draait weer goed na een aantal jaren ruim boven het landelijk gemiddelde WW-uitkeringen te hebben gezeten. De regio zit halverwege 2017 nog slechts 0,1% boven het landelijk gemiddelde van 4,1%.

Daling werkloosheid

De geregistreerde landelijke werkloosheid bedroeg halverwege 2017 436.000 mensen. Dat is 4,8 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen nam de afgelopen drie maanden landelijk met 7.000 mensen per maand af. De werkloosheid is landelijk nu nog even hoog als zes jaar geleden. De piek lag in begin 2014. Toen zaten 700.000 mensen zonder werk.

Wel is het index-cijfer (ten opzichte van 2012) van WW-uitkeringen voor de hele regio Noord-Veluwe hoger dan het landelijke indexcijfer. De meeste Noord-Veluwse gemeenten zitten ook hoger dan het indexcijfer van de arbeidsmarktregio ‘Stedendriehoek en Noordwest Veluwe’. Gunstige uitzonderingen zijn de gemeenten Elburg, Heerde en Putten.

Sterke daling nieuwe uitkeringen

Halverwege 2017 bedroeg het landelijke aantal lopende WW-uitkeringen 364.400. Bij bijna alle beroepsrichtingen is er sprake van een daling van het aantal nieuwe uitkeringen ten opzichte van de eerste helft van 2016. Bij verzorgenden (–40,5%) en bouwberoepen (–37,3%) daalde het aantal nieuwe uitkeringen het sterkst. De bankensector wijkt af en kent in de eerste zes maanden van 2017 een stijging van 19,8 procent van het aantal nieuwe uitkeringen ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Daling bij alle leeftijdsgroepen

Vergeleken met juli 2016 nam het aantal lopende WW-uitkeringen sterk af onder jongeren tot 25 jaar (–23,3%). Onder 55-plussers daalde het aantal uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden met 10,9 procent.

Kijk voor meer informatie op de Regiobarometer Economie & Arbeidsmarkt.

Meer informatie over Samenwerking Noord-Veluwe:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!