Aardgasvrij, BENG en duurzaam bouwen op de kaart

  • Innovatie & MVO
  • Bron: RVO

Vanaf 1 januari 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Aardgasvrije woningen worden langzaam de norm en de roep om circulair bouwen neemt toe. Maar waar kunt u technieken en praktijkvoorbeelden vinden?

Aardgasvrij, BENG en duurzaam bouwen op de kaart

Podium duurzame gebouwen, een nieuwe applicatie, biedt vanaf heden een actueel overzicht van duurzame gebouwen in Nederland. Met een blik op de kaart kunt u binnen een mum van tijd praktijkvoorbeelden uit uw regio vinden om zo de nodige inspiratie op te doen. 

Praktijkvoorbeelden van duurzaam bouwen

Op tal van plekken in Nederland doen projectontwikkelaars en bouwers al goede ervaringen op met nieuwe bouwtechnieken en energetische maatregelen. Op het Podium duurzame gebouwen zijn succesvolle voorbeelden te vinden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontwikkelde de webbased applicatie en inventariseerde en selecteerde duurzame, energiezuinige en aardgasvrije projecten.

Gemakkelijk voorbeelden doorzoeken

Op de applicatie staan kaarten met tientallen voorbeeldprojecten uit het hele land. Het zoeken is gemakkelijk. Selecteer een thema, zoals BENG of aardgasvrij. Zoek op een gebouwtype, zoals een rijwoning, hoekwoning, vrijstaande of portiekwoning. Of selecteer een gebruikte techniek.Per onderdeel zijn vervolgens tientallen voorbeelden opgenomen. Klikt de gebruiker op een project, dan krijgt hij meer detail informatie over de realisatie, met afbeeldingen, technische gegevens, bouwkundige kenmerken en projectbeschrijvingen.

Aaandacht voor aardgasvrij en BENG

In de applicatie is er ruime aandacht voor aardgasvrij bouwen. Op de kaart staan goede voorbeelden van aardgasvrije nieuwbouw en renovaties. Binnen de viewer aardgasvrij is het ook mogelijk om te filteren op utiliteitsbouw of woningbouw, nieuwbouw of renovatie, referentie waarden en technieken en de manier van ruimteverwarming. Ook is er een categorie voor BENG-woningen. Hier staan woningbouwprojecten die nu al voldoen aan de voorgenomen BENG-eisen.

De komende maanden zal RVO het Podium duurzame gebouwen verder uitbreiden met andere actuele thema’s, zoals circulair bouwen.

Meer informatie over Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!