home » nieuws » Bouw »

ABN: herstel woningbouw in verschiet

  • Bouw
  • Bron: Bouwend Nederland

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen ligt in de eerste 10 maanden van 2014 51 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar; voor bestaande woningen is dit 39 procent.

ABN: herstel woningbouw in verschiet

Deze berekening maakte ABN AMRO vanochtend bekend in de Sectorfocus Woningbouw. Dit herstel is van groot belang voor de bouw. Maar liefst 40 procent van de bouw komt voor rekening van de woningbouw.

ABN AMRO ziet dat de eerste contouren van herstel van de woningbouw zich aftekenen. Het aantal transacties van bestaande koopwoningen stijgt al sinds 2013 en de prijzen stijgen sinds april 2014 ook licht. De woningbouw reageert met een vertraging van maximaal 8 maanden op de ontwikkelingen in de woningmarkt. Dit betekent volgens ABN AMRO dat het eerste herstel van de woningbouw waarschijnlijk snel zichtbaar zal worden.

Vergunningen

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland reageerde bij BNR vanochtend op de rapportage van ABN AMRO: “Zeer positief nieuws dat nu het herstel van de woningmarkt steeds vastere vormen aanneemt. De nieuwbouw gaat ook de goede kant op, in het kielzog van de herstellende woningmarkt. Dit jaar zijn er veel meer vergunningen verleend voor de bouw. Vooral de versnelling van het groeitempo valt daarbij op."

Nibud-eisen

"De groei komt volledig voor rekening van de bouwers voor de koopsector. En hoe mooi de cijfers ook zijn, ze hadden positiever kunnen zijn", aldus Verhagen. "We hebben ernstige zorgen over het inperken van de hypotheekmogelijkheden per 1 januari. Mensen kunnen 5 tot 8 procent minder lenen. Er waren al lagere normen voorzien, maar daar komen nog eens de nieuwe strenge Nibud-eisen bij. De Nibud-richtbedragen van 2014 waren streng genoeg. Verder aanscherpen is onnodig. Dat gaat ten koste van banen in de bouw. Het kabinet veroorzaakt zo kunstmatig krapte en ook doen woningbouwverenigingen hun naam geen eer aan. Er hadden dus meer banen kunnen komen.”

Ouder en alleen

ABN Amro constateert verder dat de woningvoorraad in Nederland nu nog met name gericht is op gezinnen met kinderen. Het enige type huishouden dat in de komende jaren echter fors stijgt, zijn de eenpersoonshuishoudens. Nederlanders wonen niet alleen steeds vaker alleen, maar worden ook steeds ouder. Zo zal het aantal 65+-huishoudens volgens ABN AMRO tot en met 2040 fors stijgen. Dit betekent dat er meer kleine woningen gebouwd moeten worden. In de woningbehoefte van het groeiende aantal senioren kan deels ook worden voorzien door het aanpassen van bestaande woningen.

Grote behoefte

Als het herstel van de woningbouw intreedt, is het volgens ABN AMRO belangrijk dat woningen gebouwd worden waar in de toekomst behoefte aan is. Dit zijn dus vooral woningen die geschikt zijn voor eenpersoonshuishoudens en de ouder wordende bevolking. Dit hoeven echter niet alleen nieuwbouwwoningen te zijn. Ook bestaande gebouwen, zoals leegstaande kantoren, kunnen tot woningen worden omgebouwd. ABN AMRO wijst er echter op dat dit per regio verschilt. In gebieden waar de bevolking sterk vergrijst en tegelijkertijd krimpt, is nieuwbouw niet de meest voor de hand liggende optie. In gebieden als de Randstad, waar de woningnood groot is, zal nieuwbouw wel noodzakelijk zijn.

Meer informatie over BOUWEND NEDERLAND:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!