Accucentrale voor opslag schone stroom in Zeeland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Volkskrant

Het Amerikaanse bedrijf in commerciële energieopslag AES begint maandag in Zeeland met de bouw van een accucentrale voor tijdelijke opslag van stroom voor het openbare elektriciteitsnet, meldt de Volkskrant.

Accucentrale voor opslag schone stroom in Zeeland

De superbatterij moet een schakel worden in de verkoop van wind- of zonnestroom aan consumenten en bedrijven.

Eerste op Europees vasteland

Opslagcentrales voor stroom worden in Nederland tot dusver niet gebruikt. De centrale in Vlissingen-Oost, die eind dit jaar klaar moet zijn, wordt de eerste op het vasteland van Europa. Welke stroomleveranciers de batterij gaan vullen is nog onbekend. Gesprekken met de eigenaren van wind- en zonneparken moeten nog beginnen, zegt bestuurder Steve Corwell van AES Europe in de Volkskrant

Stabiel

De superbatterij, met de omvang van een parkeergarage voor tweehonderd auto's, bestaat uit een aaneenschakeling van lithium-ion-accu's met een gezamenlijk vermogen van 10 megawatt. Die capaciteit is te gering om een volledig windpark of zonnecentrale te vervangen. Maar zon en wind zorgen voor grotere pieken en dalen in het stroomaanbod, zegt Corwell in de Volkskrant. 'Dat veroorzaakt stabiliteitsproblemen op het net die met deze stroom kan worden opgeheven'.

350 megawatt

Volgens landelijke netbeheerder Tennet is het hoofdspanningsnet niet instabieler is geworden door de opkomst van wind- en zonnestroom. Volgens hen wordt de het verschil tussen de gebruikelijke vraag en aanbod opgevangen door een speciale markt van aanbieders, waaronder energiecentrales en lokale producenten zoals tuinders en fabrieken.

Veiling

Toch denkt AES straks met andere stroomaanbieders te kunnen concurreren. 'De kosten zijn ongeveer gelijk aan stroom uit een gasgestookte centrale, met als voordeel dat het direct en op volle kracht kan worden geleverd.' AES gaat vanaf volgend jaar meebieden op de wekelijkse veiling van Tennet voor stabiliteitsstroom.

Superbatterij

Voor het structurele probleem van de opslag van wind- en zonne-energie zijn superbatterijen geen oplossing, zegt ook Arjen Jongepier van de Zeeuwse netwerkbedrijf Delta in de Volkskrant. 'Deze batterij zou ongeveer achthonderd huishoudens één hele dag van stroom kunnen voorzien; dan is hij leeg. Accu's zijn te duur voor grootschalige en langdurige opslag, zegt hij.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!