Achterhoek streeft naar energieneutraal

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Regio Achterhoek

'Help de Achterhoek versneld aan een groene economie'. Die boodschap heeft een delegatie van initiatiefnemers en overheden op 9 september in Den Haag bij parlementsleden en enkele ministeries op tafel gelegd.

Het Haagse bezoek past in het programma de Achterhoek energieneutraal te maken. Bedrijfsleven, lokale overheden en diverse organisaties hebben als Tafel van Groenlo afgesproken te streven naar een energieneutrale economie. Het eerste ijkpunt is een halvering van de kooldioxide-uitstoot in 2020.

Met de ruim twintig Achterhoekse projecten die nu al op stapel staan, wordt al een reductie van vijftien procent (ten opzichte van 1990) gehaald; aldus Herman Hulshof, voorzitter van de Tafel van Groenlo, tijdens de ontmoeting met Henk Jan Ormel (CDA), Diederik Samsom (PvdA) en Han ten Broeke (VVD).

Om opwekking van groene energie te versnellen, kunnen belemmerende regels beter verdwijnen. Dat is de initiatiefnemers van zeven gepresenteerde projecten veel meer waard dan - onzekere en eindige - subsidies. Ze dringen daarom aan op een pilot waarbij de Achterhoek tijdelijk een 'regelvrije zone' wordt.

Lochem plaatst op grote schaal zonnepanelen op daken. Dat kan in gerenoveerde woonwijken op veel meer plaatsen van de grond komen, als de belastingdienst toestaat dat vrijstellingen voor zelflevering per wijk worden toegepast. Wie groene energie aan de buren levert, moet energiebelasting betalen. Volgens het bedrijf Zoneco kunnen de vrijstellingen beter per wijk worden opgeteld. Dan wordt het financieel pas interessant om alle woningen te bedienen.

Tot grote tevredenheid van Tafel-voorzitter Herman Hulshof en portefeuillehouder Steven Kroon bleek de ambtelijke top van het ministerie van financiën bereid een kleine opening te bieden. Gezamenlijk wordt onderzocht wat de eventuele financiële voordelen van de 'saldering' op wijkniveau kunnen zijn en of er een goede juridische formulering voor valt op te stellen. Het ministerie wil voorkomen dat onbedoeld misbruik wordt uitgelokt.

Ook voor vergisters van biomassa bleek er goed nieuws in aantocht. Het ziet er naar uit dat enkele criteria voor hergebruik van materiaal worden aangepast. Dat verhoogt de opbrengst van bijproducten, voorkomt onnodige transporten en maakt zo de opwekking van groene energie eerder rendabel.

Later dit jaar nodigt de Tafel van Groenlo de parlementariërs uit voor een tegenbezoek aan de Achterhoek.

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!