Achterhoek toont zichzelf van een andere kant

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Regio Achterhoek

De Achterhoek ziet het VNG-Jaarcongres, dat vandaag en morgen in Ulft wordt gehouden, als een kans bij uitstek om zichzelf van een andere kant te laten zien.

Achterhoek toont zichzelf van een andere kant

Het gaat in dit oostelijk deel van Nederland niet alleen om rust en ruimte, Normaal en Zwarte Cross. Er is veel meer. Diep in het wezen van de Achterhoeker schuilt een unieke kracht om problemen (krimp, recessie, klimaat) die op de streek afkomen op effectieve wijze te lijf te gaan.
 
Kernwoord daarbij is naoberschap, zorg voor elkaar, samenwerking. Niet alleen van buur tot buur, maar van bedrijf tot overheid, van kennisinstituut tot ondernemer tot inwoner. Het zijn verbindingen die hard nodig zijn, juist nu. De afgelopen twee jaar zijn er allerlei nieuwe samenwerkingsverbanden aan het ontstaan die het begrip een eigentijdse invulling geven. Voorzitter van de Regio Achterhoek, burgemeester Herman Kaiser van Doetinchem, zal dit dinsdagochtend in zijn welkomstwoord illustreren.
 
23 Excursies
De lokale bestuurders en politici uit Nederland die dinsdag en woensdag de Achterhoek overspoelen, kunnen dit ook zelf aanschouwen. Zij kozen in meerderheid voor een van de 23 excursies, die tot in de uithoeken van de regio voeren. Zij worden door wethouders en raadsleden uit Achterhoekse gemeenten begeleid, krijgen in de bus een audioboodschap te horen, en kunnen op de plaats van bestemming een blik op de praktijk werpen. Zo krijgen zij de kans een completer beeld van de regio te krijgen.
 
Inspiratie
Het is kortom puur enthousiasme dat de elf samenwerkende gemeenten alles op alles hebben gezet om het grootste bestuurlijke evenement hiernaartoe te halen. Er valt echt iets te melden en echt iets te tonen, ter inspiratie van andere gemeenten. Zo is daar de locatie zelf. De DRU Cultuurfabriek in Ulft, een multifunctioneel centrum in historische erfgoed dat zelfs een raadzaal overbodig heeft gemaakt.

En als alle regio’s evenveel vaart maken met duurzaamheid als de Achterhoek dan kan Nederland als geheel misschien de opgelegde reductie van CO2-uitstoot voor 2020 halen. Overigens legt de Achterhoek voor zichzelf daar een schepje bovenop: de regio gaat niet voor 30 maar voor 50 procent reductie en wil uiteindelijk 100 procent zelfvoorzienend worden.

Lange termijn
De Achterhoek hoopt natuurlijk als gastheer dat veel van deze ervaring beklijft, maar ook al vertellen de gasten slechts een fractie van hun belevenissen door dan nog geeft het congres de Achterhoekse economie een geweldige impuls, zo is berekend voor de langere termijn. Wat er deze twee dagen in de regio wordt besteed, is ook niet mis. Naar schatting 1,2 miljoen euro.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!