‘Acquisitiefraude eindelijk serieus genomen’

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel dat acquisitiefraude strafbaar stelt, dinsdag met algemene instemming heeft aangenomen.

‘Acquisitiefraude eindelijk serieus genomen’

De wet van Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) geeft aan dat deze vorm van fraude een serieus probleem is. ‘Slachtoffers worden eindelijk voor vol aangezien’, stellen de ondernemersorganisaties.

Spooknota's

Tien jaar geleden werd deze vorm van fraude, waarbij ondernemers worden misleid via zogenoemde spooknota’s, nog ‘weggelachen’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Ondernemers moesten maar beter opletten. Nu noemde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het wetsvoorstel tijdens de Kamerbehandeling een ‘goede aanvulling op de bestaande instrumenten’. Directe aanleiding voor het wetsvoorstel was een proefproces dat MKB-Nederland had aangespannen namens twee gedupeerde ondernemers.

Fraudehelpdesk

Wat volgens de ondernemersorganisaties nu nog ontbreekt, is de aanstelling van een fraudecommissaris of – autoriteit om de strijd tegen de verschillende vormen van fraude te coördineren. Ook zou de Fraudehelpdesk structurele financiering moeten krijgen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!