Aftrekpercentage Energie-investeringsaftrek (EIA) mogelijk omlaag in 2019

  • Financieel & Juridisch

Het kabinet is van plan om het aftrekpercentage Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2019 te verlagen van 54,5% naar 45%.

 Aftrekpercentage Energie-investeringsaftrek (EIA) mogelijk omlaag in 2019

De effectiviteit van de EIA wordt jaarlijks geëvalueerd. Uit het recente evaluatierapport kwam naar voren dat de regeling ondernemers voldoende stimuleert om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Wel bleek het aftrekpercentage slechts in beperkte mate bepalend voor de effectiviteit van de regeling. Ook de verhoging van het aftrekpercentage van 41,5% in 2015 naar 58% in 2016 leidde niet tot een groter bruto-investeringseffect. Het aftrekpercentage is de laatste twee jaar dan ook weer afgebouwd en wordt volgend jaar vermoedelijk verlaagd naar 45%.

Lees meer

De EIA is een fiscale aftrekpost van 54,5% (2018) van de investeringskosten op de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Een bedrijf komt hiervoor in aanmerking indien het investeert in een energiezuinig bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat.

Tip

Wacht niet te lang met het aanvragen van de EIA. De EIA-aanvraag moet namelijk binnen drie maanden na het verlenen van de opdracht zijn ingediend. Staat de betreffende investering niet op de Energielijst? Mogelijk komt de investering alsnog voor de EIA in aanmerking. Mits het betreffende bedrijfsmiddel aan de besparingsnormen voldoet, kan het worden gemeld onder de zogenaamde generieke code.

Bij interesse kunt u voor meer informatie terecht bij één van de innovatieconsultants van Boonstoppel subsidie advies.

Meer informatie over BOONSTOPPEL SUBSIDIE ADVIES B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!