Agrarische ondernemers Landerd zien kansen in samenwerking

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Gemeente Landerd

Lokale voedselafzet, energiebesparing en/of energieproductie, het delen van gebruiksmiddelen, gezamenlijke in- en verkoop, het benutten van reststromen en het oplossen van technische problemen.

Agrarische ondernemers Landerd zien kansen in samenwerking

Op die terreinen zien agrarische ondernemers of aan de sector gerelateerde bedrijven in Landerd kansen voor samenwerking. Dat blijkt uit de marktverkenning in de gemeente door twee studenten van de HAS Hogeschool. Deze voerden de verkenning uit in opdracht van AgriFood Capital en de gemeente Landerd, die beiden ook ondernemers cafés organiseren over deze samenwerkingsmogelijkheden.

De regio op de kaart zetten

Landerdse ondernemers, de gemeente Landerd en de HAS Hogeschool werken in verschillende projecten samen aan vernieuwing in de agrarische sector. Dit doen ze in het kader van ‘AgriFood Capital’, een samenwerking in Noordoost Brabant van 20 gemeenten en 2 waterschappen.

Wethouder Hans Vereijken wijst op het belang van deze regionale samenwerking: “Agrifood-projecten stimuleren de innovatie en verbinden bedrijven, onderwijs en overheid. Ook kan de regio zich verder (internationaal) op de kaart zetten.”

Verbreding, schaalvergroting of stoppen

Ook blijkt uit het onderzoek dat 7% van de Landerdse agrifood bedrijven komende vijf jaar verwacht te verbreden, 32% maakt plannen voor groei en nog eens 7% van de geënquêteerden denkt te gaan stoppen. Zoals deze landelijke trend in een diepte-interview werd verwoord: ‘Er is een splitsing gaande in het agrarische landschap: stoppen, schaalvergroting of verbreding.’ Veel van de huidige en gewenste samenwerking richt zich dan ook op het vergroten van de schaal of het verbreden van de activiteiten. Zo komt er uit het HAS onderzoek naar voren dat er ondernemers zijn die hun bedrijven samenvoegen, grond en gebruiksmiddelen delen of de verbinding zoeken met toerisme en natuurrecreatie.

Ook een idee voor een agrifood-project? Neem dan contact op met Michiel Ytsma van de gemeente Landerd via michiel.ytsma@landerd.nl of 0486-458161. Meer informatie: www.agrifoodcapital.nl.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!