Agrifood in Sint-Michielsgestel blijkt kansrijk voor ondernemers

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Gemeente Sint-Michielsgestel

Bijna 250 ondernemers uit de gemeente Sint-Michielsgestel hebben op 23 maart 2015 In de Ruwenberg geproefd van de innovatie en verbinding binnen de Agrifoodsector.

Agrifood in Sint-Michielsgestel blijkt kansrijk voor ondernemers

Sprekers Elies Lemkes-Straver (algemeen directeur ZLTO) en Bob Hutten (eigenaar Hutten) wisten de aanwezigen te inspireren en de mogelijkheden die Agrifood Capital biedt voor alle ondernemers uit te leggen. Noordoost Brabant ambieert in 2020 de topregio in Agrifood te zijn.  Bekijk een impressie van de avond.

Een dag boer zijn

Elies Lemkes hield het bord van morgen tegen het licht. Uit een representatief onderzoek blijkt dat de aankoopredenen bij voeding allereerst smaak en betaalbaarheid zijn, gevolgd door gezondheid en veiligheid. Het bord van morgen moet dan ook smakelijk, betaalbaar en gezond zijn.  Om dat te bereiken kunnen vele ondernemers een bijdrage leveren, geeft Lemkes aan. Ze noemt als voorbeeld de inzet van technologie en design voor effectieve verlichting, robots in de stallen, nieuwe verpakkingen en verbeterde logistiek. Lemkes gelooft ook in ‘jobwisselen’ als ondernemer, om verrassende verbindingen tot stand te brengen. Elke ondernemer kan zich bij ZLTO hiervoor aanmelden.

Pater van den Elzen Gelooft Lemkes in onderzoek en het gezamenlijk ontwikkelen van de vereiste nieuwe mogelijkheden, Bob Hutten heeft minder rust. “In deze tijd moet een concept sneller slagen dan ooit”. Hij geeft aan dat we in een transitietijd leven, dat we echt moeten veranderen.

“Begin, ga iets doen, ga het maken. Je verzamelt kennis, leert nieuwe mogelijkheden en mensen kennen en pas daarna ga je op zoek naar het verdienmodel. Meld bij Agrifood Capital dat je een idee hebt, ook als je weinig geld hebt”, vervolgt Bob Hutten. “Pater van den Elzen zette zich in de 19e eeuw in voor de belangen van de boeren in Noord-Oost Brabant, AgriFood Capital vervult nu die rol”.  

Ondersteun de boeren

Bob Hutten roept de aanwezige ondernemers op om lief te zijn voor de boeren, ze te helpen met hun transitie. “Wij als consumenten hebben zelf gevraagd om die schaalvergroting, om die goedkope prijs in de supermarkt. En bedenk dat als de boer het er niet in stopt dan vullen we het kunstmatig op en dat is zoveel ongezonder. De industrie weet heel goed dat als we een dag een hapje suiker eten, we de volgende dag weer die suiker nodig hebben”, vertelt hij bevlogen.

Gezeten aan de keukentafel waar Theo Verbruggen (omroep Brabant en NOS) het gesprek voortzet, vraagt Hutten de zaal: “Wie verwacht dat wat hij nu maakt ook nog in 2020 kan verkopen? Bedenk nu hoe u, uw bedrijf en uw medewerkers echt van betekenis kunnen zijn voor de klanten. Stretch uw medewerkers en blijf streven de beste te willen zijn. Focus op de klant. En dat is niet door korting te geven”.  

Smakelijk en gezond

Het thema ‘Wat eten we morgen?’ leidt tot inspirerende en uitdagende antwoorden. De ‘Ondernemers van het jaar 2014’ van Berlicum Ellen Steenbergen en Bart van Lent van Sint-Michielsgestel verraste de gasten na afloop met smakelijke en gezonde hapjes. De Ondernemersavond 2015 werd voor de zesde keer georganiseerd door de ondernemersverenigingen van Sint-Michielsgestel, Berlicum en Gemonde met ondersteuning van de gemeente Sint-Michielsgestel en hoofdsponsor Rabobank Hart van de Meierij.

Video bij artikel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!