Agrifoodconcepten trekken bezoekers naar Brabant

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: AgriFood Capital

De provincie Noord-Brabant heeft aan VisitBrabant en Agrifood Capital gevraagd om op zoek te gaan naar de meest spraakmakende Brabantse cross-overs tussen agri, food en leisure. Met als doel een sterke agrifoodsector, die meer bezoekers naar Brabant trekt.

Agrifoodconcepten trekken bezoekers naar Brabant

Sterke agrifoodsector

Brabant heeft een sterke agrifoodsector en al diverse grote evenementen rondom agri en food. De vele foodfestivals, de Food Inspiration Days in Veghel, Agri Meets Design tijdens de Dutch Design Week en de Dutch Agrifood Week zijn hier een voorbeeld van. Sinds zaterdag 17 oktober heeft Brabant zelfs een eigen smaakburgemeester.

Het traject tot nu toe

In 2014 dachten ondernemers, beleidsmakers en opinieleiders na over het pad naar de ‘Best rural city of the world’ in 2024. Meer hierover leest u in het inspiratiedocument Agrifood en Leisure. Hierop volgde dit jaar een Brabantbrede zoektocht naar de beste cross-overs en een onderzoek naar wat toeristen uit omringende landen zoeken. Ook werd het echte DNA van deze combinatie verkend: hoe zou je de agrifoodsector in Brabant kunnen vermarkten? Als de grootste tuin op het zuiden? En met welk icoon? Inmiddels is een strategie ontwikkeld voor het doorontwikkelen van de beweging Agrifood x Leisure.

Het is duidelijk dat de energie er is voor de volgende fase: het verder ontwikkelen van de beste initiatieven. Provincie Noord-Brabant, AgriFood Capital en VisitBrabant gaan daar mee door. En ook andere partijen worden uitgenodigd om aan te haken.

Spraakmakende concepten als trekker

Vier cross-overs steken door hun originaliteit en omvang echt boven het maaiveld uit en kunnen uitgroeien tot trekker binnen en buiten Brabant: 

  • Paleiskwartier in Den Bosch: Een agrifood hotspot, waar innovatie, educatie en food experiences samenkomen. In oktober opende hier de Grow Campus; een samenwerking van agrarisch en food onderwijs, ZLTO, gemeente ’s-Hertogenbosch, AgriFood Capital en Brabantse agrifood ondernemers. Daarnaast opent foodhal Van Heinde eind 2015 op deze locatie de deuren.
  • Noordkade Veghel: waar ondernemers stevig aan de weg timmeren om onder meer het grootste foodtheater van Nederland te realiseren met een oppervlakte van 60.000 m².
  • Go Nuts: Een grootschalige biologische varkenshouderij in een bosrijk gebied in de Peel. Met zijn oude landgoederen en prachtige zichtlijnen, biedt deze locatie een perfecte uitvalsbasis voor een culinaire reis naar Brabant.
  • Brabantse Festivals x Food: samenwerkende festivals in kunst, cultuur en dance willen met duurzaam food een nieuwe weg inslaan. Mogelijk zelfs als onderdeel van de programmering, waarmee het festivalpubliek verrast en verwonderd kan worden. 

Voor het eind van dit jaar wil projectleider Alfred van Mameren met deze vier concepten een actieplan voor 2016 maken.
Naast deze grote plannen is er ook een groep kleinere initiatieven voor agri en food. Het projectteam wil deze initiatieven inspiratie bieden, maar ook hulplijnen bij het ontwikkelen van hun plan. Kennismaken met nieuwe kracht uit design, kunst en techniek is een andere lijn.

Heeft u een plan voor de agrifoodsector dat Brabant aantrekkelijker maakt voor bezoekers? Neem dan contact op met projectleider Alfred van Mameren. Dit kan telefonisch via het nummer 06 55 68 65 38 of per mail.

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!