Albert Heijn maakt sinaasappelsapketen transparant met blockchain

Klanten van Albert Heijn kunnen binnenkort tot in detail volgen welke route een fles jus d’orange heeft afgelegd van productie tot in hun winkelwagen. Dat meldt Logistiek.nl. De supermarktketen wil met deze nieuwe techniek tegemoetkomen aan de toegenomen vraag van klanten naar meer ketentransparantie over producten en om in te schatten hoe ze zijn geproduceerd.

Albert Heijn maakt sinaasappelsapketen transparant met blockchain

Blockchain technologie, onder meer bekend van de bitcoin, kan worden ingezet bij het vastleggen van gegevens in een databank. Albert Heijn wil met dit project volgens eigen zeggen tegemoetkomen aan de stijgende vraag van klanten naar meer ketentransparantie van de producten die zij aanschaffen.

Controle op duurzaamheid en voedselveiligheid

In dit blockchain project brengen Albert Heijn en frisdrankproducent en -bottelaar Refresco een QR-code aan op de verpakking die door klanten met een smartphone kan worden gescand. Die kunnen dan zien waar de sinaasappels zijn geweest vanaf het moment dat ze in Brazilië van de boom zijn gehaald en hoe betrokkenen als telers scoren op onder meer duurzaamheid en voedselveiligheid. Ook krijgen ze gegevens over de plukperiode en de zuurtegraad van het fruit.

Blockchain legt iedere stap in keten vast

Albert Heijn heeft volgens eigen zeggen 11.000 eigenmerk-producten die al jarenlang worden geleverd door vaste telers en leveranciers. Volgens het supermarktconcern kan in sommige gevallen het productieproces relatief eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden, bijvoorbeeld bij groente- en fruit uit Nederland. Voor andere producten is het moeilijker omdat ze een langere keten hebben of uit meerdere ingrediënten bestaan. Door middel van blockchain, een technologie die elke stap in de keten vastlegt, is het volgens Albert Heijn mogelijk klanten te laten zien hoe en door wie deze producten gemaakt worden.

Inzichtelijk maken productieketen

De gegevens van de verschillende stappen in de productieketen zijn gekoppeld en inzichtelijk gemaakt. De blockchain-technologie is ontwikkeld in samenwerking met technologiepartner Supply Chain Information Management (SIM), de expert die met onderzoek, data en technologie inzicht in ketens mogelijk maakt.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!