Alpha Packaging (St. Louis, USA) opent productievestiging in Roosendaal

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Rewin

Opnieuw heeft een vooraanstaand Amerikaans bedrijf de unieke vestigings voordelen van de regio West-Brabant onderkend: Alpha Packaging, een zeer succesvolle producent van flesjes en potjes voor de voedingsmiddelen-, pharma- en persoonlijke verzorgingssector opent binnenkort haar eerste Europese productievestiging in Roosendaal.

Alpha Packaging koos voor Roosendaal na een uitgebreid locatie onderzoek van een aantal landen in West-Europa.

Alpha produceert plastic  HDPE en PET verpakkingen voor voedingssupplementen in pil- en poedervorm en ontwikkelt ook flestypes met smalle hals, gebruikt door fabrikanten van vloeibare producten als shampoos en desinfecterende handreinigers.
Alpha staat bekend als een innovatieve onderneming en voorziet veel van haar klanten van milieuvriendelijke verpakkingen gemaakt van gerecycled en biologisch afbreekbare plastics.

Het bedrijf zal starten in een bestaand bedrijfspand in Roosendaal op bedrijventerrein Borchwerf II met ongeveer 30 tot 40 medewerkers, in twee ploegen.
Dit zal geleidelijk worden uitgebreid naar vijf ploegen en een totale personeelsomvang van tussen de 95 en 110 personen.
Omdat de vraag naar haar plastic verpakkingen  stijgt, verwacht Alpha Packaging dat de Roosendaalse vestiging ook gebruikt zal worden als een centrale hub voor alle Europese distributie.
Alpha Packaging investeert in het eerste jaar in totaal ongeveer € 5 miljoen in West-Brabant.

De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant heeft Alpha Packaging in het gehele vestigingstraject mogen ondersteunen.

Wethouder Wim van Overveld van de gemeente Roosendaal is erg blij met de vestiging van deze  prominente onderneming op Roosendaal's grondgebied.
"Het was allerminst  vanzelfsprekend dat Alpha Packaging naar West-Brabant of zelfs maar naar Nederland zou komen.
Onze regio was in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met andere locaties in West-Europa.
De onweerlegbare feiten over het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat (lagere loonkosten en sociale premies, lagere huur-en productiekosten vergeleken met onze zuiderburen) deden Alpha Packaging echter besluiten voor ons land te kiezen".
"De nieuwe vestiger - aldus Van Overveld - is een solide partij die zorgt voor werkgelegenheid met groeipotentie in een sector die bijdraagt aan een betere, gezondere en duurzame toekomst.
Al deze aspecten samen geven mij het vertrouwen dat Alpha Packaging inderdaad een aanwinst is voor de regionale economie."

"Bovendien,voegt de wethouder toe, bewijst de komst van een speler als Alpha Packaging eens te meer dat Borchwerf II een unieke positie heeft in het aantrekken van buitenlandse investeerders.
We zullen ons uiterste best blijven doen om de sterke punten van dit bedrijventerrein te behouden en verder uit te bouwen."

 

De heer Dave Spence,president-commissaris van Alpha Packaging,verklaart de keuze voor Roosendaal als volgt: "Tijdens ons uitgebreide locatie onderzoek in verschillende Europese landen werden we door de regionale ontwikkelingsmaatschappij, REWIN, geattendeerd op de voordelen van de regio West-Brabant,
en ontwikkelden we al snel een sterke voorkeur voor de gemeente Roosendaal.
Buiten de onmiskenbaar aantrekkelijke logistieke aspecten, een gunstige kostenstructuur en een goed reservoir aan arbeidskrachten vergeleken met de meeste andere Europese locaties de we onderzochten, heeft de cooperatieve en constructieve manier waarop we ondersteund werden door zowel de gemeente als REWIN een belangrijke rol gespeeld in onze definitieve beslissing.
De mogelijkheid om hier op korte termijn onze eerste Europese fabriek te realiseren was, samen met de reeds genoemde elementen, van doorslaggevend belang. 
Roosendaal ligt midden in West-Europa............. we hit the bull's eye by opting for West Brabant".

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER ALPHA PACKAGING
Alpha Packaging, met het hoofdkantoor in St. Louis, Missouri (VS), werd opgericht in 1969 en het huidige management team zwaait er de scepter sinds 1985.
De onderneming produceert HDPE en PET verpakkingen door middel van verschillende spuitgieten processen: o.a. extrusie spuitgieten en directe en indirectie spuitgiettechnieken.
Alpha's verpakkingsdecoratie-divisie Technigraph is ook de marktleider op het gebied van directe zeefdruktechtnieken, stempel- en etiketteermethoden.
Via een serie investeringen gedurende de afgelopen 10 jaar, heeft Alpha Packaging een groeispurt weten te realiseren van een jaaromzet van $ 20 miljoen USD in 2002 naar een totale opbrengst van $ 128 miljoen in 2008. 
Het bedrijf verkoopt haar producten via een netwerk van toonaangevende verpakkingsdistributeurs en heeft ook directe klanten, waaronder industriële afvulbedrijven. 
Ongeveer 45% van de flessen van Alpha worden gebruikt in de voedingssupplementen industrie, 27% in de persoonlijke verzorgings- en schoonheidsmarkt, 18% voor geneesmiddelen en 4% voor andere toepassingen.

Alpha Packaging heeft zes fabrieken in de VS, waaronder een 19.000 m2 groot hoofdkantoor in St. Louis, fabrieken van rond de 11.000 m2 in Pennsylvania, Utah en Florida, en de ruim 7.000 m2 grote decoratie locatie in Minnesota.
Alpha heeft ook een magazijn in zuidelijk Californië om de klanten aan de westkust te bedienen.

Alpha Packaging onderscheidt zich ook door een groeistrategie die inhoudt dat gerealiseerde winsten weer in extra productiecapaciteit wordt geïnvesteerd.
In 2010 worden door Alpha  10 extra hoog-volume spuitgietmachines aangeschaft en is een nieuwe sproei-matteringsinstallatie voor plastic en glasverpakkingen in gebruik genomen.
Alpha beschikt in eigen huis over ontwerp- en constructiekennis, -kunde en -mogelijkheden en maakt haar meeste mallen zelf.
Dit verlaagt de aanlooptijd aanzienlijk.
Andere voordelen zijn o.a.lage instapkosten, snelle productie van prototypes en test productieruns in het Alpha Technological Centre.
Gezien de gezonde groei van het bedrijf en de reeds bestaande Europese afzetmarkt is de vestiging van een fabriek in Europa een logische volgende stap in Alpha's groeiplannen.
De gemeente Roosendaal heeft een belangrijke ondersteuning geleverd, terwijl makelaardij Storimans de Boer uit Breda de "aanhuur"  heeft verzorgd en een aantal andere instellingen zoals  NFIA en  de Bom ook support hebben verleend.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!