Arbeidsmarktprogramma 5* Noordoost Brabant Werkt! op stoom

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: AgriFood Capital

5* Noordoost Brabant Werkt!, het arbeidsmarktprogramma van AgriFood Capital, presenteerde op 11 februari de resultaten van haar eerste jaar.

Arbeidsmarktprogramma 5* Noordoost Brabant Werkt! op stoom

Partners uit werkgeversgeledingen, onderwijs en overheid vertelden over hun ervaringen met het op peil brengen en houden van de arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant. Gastspreker was prof. dr. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University. De locatie was bijzonder: de meubelfabriek MeubiTrend in Oss.

Kartrekkers

Het programma 5*Noordoost Brabant Werkt! ging van start met een bijdrage van de zogenoemde ‘kartrekkers’ die allen met verve hun verhaal deden. Bob Hutten, directeur van het gelijknamige cateringbedrijf en kartrekker voor het actieplan ‘Goed en voldoende personeel voor Agro en Food’, deed een appèl op werkgevers om toch vooral zelf in hun eigen sector aan de slag te gaan en zich aan te sluiten bij AgriFood Capital.

“Samen moeten we onze achterban mobiliseren. Ondernemers zijn in ‘the lead’. Zij bepalen de agenda en behoefte. Onderwijs en overheid scheppen de randvoorwaarden om succesvol te kunnen zijn.” Hij kreeg bijval van Hanneke Wouters, directeur HR Bernhoven Ziekenhuis en kartrekker Zorg en Welzijn. Zij vertelt: “De meerwaarde van 5* Noordoost Brabant Werkt! is dat wanneer we als zorginstellingen samenwerken met andere sectoren, we meer continuïteit en flexibiliteit krijgen in ons HR-beleid.”

Workshops

Na een rondleiding bij MeubiTrend, waar men kon kennismaken met het oer-Hollandse vakmanschap van dit bedrijf, startten 4 workshops. Deze projecten hebben geld en ondersteuning ontvangen uit de regeling 5* Werkt!: Zaait en Oogst. Marjan Boersma vertelde over haar ervaringen met OndernemersAdviespunt ZZP St. Oedenrode; een initiatief om o.a.  (startende) ZZP-ers te koppelen aan ervaren ondernemers om de ZZP-ers zo een steuntje in de rug te geven.

William Melssen en Gert-Jan Schoones hebben beiden een elektrotechnisch installatiebureau. Zij vertelden over hun uitdagingen: ‘goed geschoold personeel binnen halen dat voldoet aan hun eisen’ en verhaalden over hun inspanningen om samen met opleidingsinstituten leerlingen op te leiden tot elektromonteur binnen het project Duo Elektro Oss. Ook werd een film vertoond over drie projecten w.o. Startersbeurs Land van Cuijk en Noord-Limburg, die tot doel hebben om als werkgevers samen de mobiliteit op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Tot slot kwam het initiatief ICT-Community aan bod waarin ICT-bedrijven in Den Bosch samen met Avans Hogeschool en Koning Willem I College optrekken om de kwaliteit en de relevantie van het ICT-onderwijs te verbeteren. Alle projecten worden de komende tijd opgenomen in de arbeidsmarktaanpak van de speerpuntsectoren.

Cross–overs en verbinding

De middag werd afgesloten met een betoog van Ton Wilthagen. Hij constateerde dat de partijen in Noordoost-Brabant op de goede weg zijn. De moraal van zijn verhaal is die van cross-overs en verbinding met andere sectoren en partijen die niet zo voor de hand liggen. Hij gaf aan de aanwezigen mee: “Word niet moe van het samenwerken. Innovatie kan alleen maar als het soms ‘schuurt’. Samenwerking is niet altijd makkelijk maar brengt ons wel verder.”

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!