‘Arbitrage hard nodig als investeringsbescherming’

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: VNO-NCW

De mogelijkheid van arbitrage voor buitenlandse investeerders is hard nodig, stelt VNO-NCW. ISDS (Investor to State Dispute Settlement) beschermt investeerders tegen de willekeur van gastlanden en niet-onafhankelijke rechtbanken.

‘Arbitrage hard nodig als investeringsbescherming’

Dat schrijft Winand Quaedvlieg, secretaris internationale economische zaken in een reactie op een artikel in NRC Handelsblad. Daarin wordt ISDS met groot wantrouwen benaderd.

Buiten proportie

Volgens VNO-NCW is de campagne tegen ISDS in handelsverdragen ‘buiten proportie’. In vijftig jaar tijd zijn er zo’n 570 ISDS-zaken geweest. Ongeveer de helft is beslist. Daarvan werd 31 procent (85 zaken) in het voordeel van bedrijven beslist. Gerelateerd aan de totale mondiale buitenlandse investeringen van bijna 21.000 miljard euro, werpt dit een ander licht op ISDS, aldus de ondernemingsorganisatie.

Verbetering mogelijk

Het ISDS kan volgens VNO-NCW wel verbeterd worden. In dat verband wordt er al gekeken naar onder meer de transparantie van het proces en de relatie tussen investeringsbescherming en beleidsruimte voor gastlanden. ‘Maar deze discussie moet rationeel en feitelijk worden gevoerd.’ Een brief met die strekking is ook verschenen in The Financial Times.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!