home » nieuws » Industrie »

ArcelorMittal investeert 65 miljoen euro in ultramoderne oven in North Sea Port

Het bedrijf ArcelorMittal, de grootste producent van staal ter wereld, opent in Gent een nieuwe ultramoderne oven, goed voor een investering van 65 miljoen euro. Dat meldt North Sea Port.

ArcelorMittal investeert 65 miljoen euro in ultramoderne oven in North Sea Port

Foto: ArcelorMittal

Het gaat om een oven voor de dompelverzinkingslijn Sidgal 3, waar Fortiform wordt ontwikkeld, een hoogtechnologisch staalproduct. Die nieuwe staalsoort is erg interessant voor auto-onderdelen omdat ze 10 tot 20 procent lichter is, zuiniger en dus beter voor het milieu. "Klanten in de automobielsector kunnen dankzij de nieuwe technologie de uitstoot van personenwagens beperken tot 95 gram CO2 per kilometer tegen 2020", aldus ArcelorMittal. Daarnaast is het nieuwe autostaal ook veiliger bij een autocrash. Om het staal te produceren moet het worden blootgesteld aan een zeer specifieke temperatuurcurve. Dat is niet mogelijk met de bestaande ovens.

Staal van de toekomst

De Belgische tak van ArcelorMittal investeert 250 miljoen euro om ‘het staal van de toekomst’ te produceren. De fabrieken in Gent en Luik worden pilotsites voor de ontwikkeling van 'Fortiform', een nieuwe generatie geavanceerde hogesterktestalen voor koudvervorming.

Verankering in North Sea Port

Recent kondigden ArcelorMittal Gent en North Sea Port nog de bouw aan van een overdekte laadkade: de ‘All Weather Terminal’, een investering van meer dan 50 miljoen euro. Eind vorig jaar werd er aan ArcelorMittal nog een 220-meter-lange kademuur in gebruik genomen. Dankzij de nieuwe kade – een investering van het havenbedrijf en de staalfabriek met Europese steun - kan de aanvoer van schroot en de afvoer van slakken uit de hoogovens van ArcelorMittal Gent ook via het water. De kade kan bovendien door andere bedrijven worden gebruikt.

Invloed op werkgelegenheid

ArcelorMittal biedt in België meer dan 5.000 mensen werk, een aantal dat het voorbije jaar met meer dan 150 personeelsleden is gestegen dankzij uiteenlopende onderzoeksprojecten. Het is nog te vroeg om in te schatten hoeveel bijkomende jobs de nieuwe oven op termijn betekent, aldus het bedrijf.

Meer informatie over North Sea Port:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!