AtexLicht uit Raamsdonksveer wint Prijs Creatief Ondernemerschap

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Kamer van Koophandel West-Brabant

KvK: ‘Deze ondernemer vindt zichzelf iedere keer weer opnieuw uit’

AtexLicht uit Raamsdonksveer wint Prijs Creatief Ondernemerschap

AtexLicht uit Raamsdonksveer is de winnaar geworden van de Prijs Creatief Ondernemerschap 2009. Deze prestigieuze prijs werd voor de tweede maal uitgereikt tijdens de drukbezochte eindejaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel op maandag 14 december in het Chassé Theater te Breda. Directeur Louis de Wit ontving uit handen van KvK-voorzitter Chris Rutten een beeld met de toepasselijke naam ‘Dwaallichten’, van de Bredase kunstenares Tia van Dijke.

Samen met Akkermans Leisure & Golf uit De Heen en Bowltech International uit Made ging AtexLicht uit Raamsdonksveer de strijd aan voor deze tweede Prijs Creatief Ondernemerschap in West-Brabant. AtexLicht kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, omdat deze onderneming een schoolvoorbeeld is van een bedrijf dat innovatie structureel heeft ingebed in haar bedrijfsvoering en een uniek systeem kent voor kennisborging. AtexLicht volgt als winnaar de Martens Groep uit Oosterhout op die in 2008 de eerste editie van de Prijs Creatief Ondernemerschap won.

De jury is vooral onder de indruk van de manier waarop het bedrijf zichzelf iedere keer weer opnieuw uitvindt. Het bedrijf is constant bezig met de toekomst en om de zoveel tijd beginnen ze weer helemaal van voren af aan. Ook is de jury vol lof over de borging van kennis in een intern informatiesysteem dat uiteindelijk een databank moet worden voor architecten en ontwerpers. Allemaal voorbeelden van innovaties die zitten ingebakken in de organisatie. Bovendien geeft AtexLicht vorm en inhoud aan het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen door niet alleen aandacht te schenken aan zaken als duurzaamheid maar ook door sociale betrokkenheid bij haar omgeving te tonen.

Wat doet AtexLicht?

Louis de Wit, eigenaar van AtexLicht nam het bedrijf 16 jaar geleden over. Na een snelle marktanalyse vestigde hij zich met de renderende onderdelen van het bedrijf in Raamsdonksveer. Van oorsprong was AtexLicht importeur van armaturen, maar in de loop van de jaren is de onderneming zich gaan profileren als ‘ontwerper van licht’. Mede dankzij de eenwording van Europa en innovatieve ontwikkelingen in de lichtbranche heeft het bedrijf een sterke groei doorgemaakt.

AtexLicht werkt onafhankelijk van merken en leveranciers. Naast deze onafhankelijkheid werkt AtexLicht met een verkorte bedrijfskolom waarbij een aantal tussenschakels als de importeur en groothandel zijn weggevallen. Het lichtplan vormt bij AtexLicht het uitgangspunt, de levering van armaturen is daar het gevolg van. AtexLicht heeft ook het transport en de logistiek in eigen beheer.

Dankzij de opzet van een intern informatiesysteem beschikt AtexLicht over de gegevens van 900 unieke fabrikanten. “Wij weten waar ze zitten en wat ze produceren. Uiteindelijk moeten hier de catalogi van 1.300 fabrikanten komen te staan.” Maar daar blijft het niet bij. Uiteindelijk wil AtexLicht al deze 1.300 catalogi op het internet zetten met een inlogcode voor de architect.

Prijs Creatief Ondernemerschap
De jaarlijkse Prijs Creatief Ondernemerschap van de Kamer van Koophandel is voor de tweede maal toegekend aan ondernemer in West-Brabant die erin geslaagd is door een creatieve en innoverende bedrijfsvoering een vooraanstaande positie binnen zijn of haar bedrijfstak in te nemen. Het Bestuur van de Kamer van Koophandel laat zich daarbij adviseren door een onafhankelijke commissie met zeer uiteenlopende achtergronden en netwerken in het West-Brabantse bedrijfsleven. Deze commissie kiest, uit tientallen kanshebbers, de genomineerden kandidaat-prijswinnaars aan de gehanteerde criteria. Vervolgens brengt zij een bedrijfsbezoek aan de genomineerden. Deze werkwijze staat borg voor een zorgvuldige keuze van de prijswinnaar.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!