Autobranche roept Automotive Innovation Award in het leven

  • Automotive
  • Bron: AutomotiveNL

De Nederlandse autobranche kent vanaf volgend jaar een nieuwe prijs: de Automotive Innovation Award (AIA). Deze prestigieuze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor de meest baanbrekende innovatie op automotive gebied.

Autobranche roept Automotive Innovation Award in het leven

Vijf belangrijke spelers in de automotive sector - RAI Vereniging, Bovag, LeasePlan Nederland, AutomotiveNL en Roland Berger Strategy Consultants – kondigen dit vandaag aan.

Innovatie is van essentieel belang voor de ontwikkeling van de automotive sector, vooral gezien de grote maatschappelijke uitdagingen, waaronder milieubelasting, congestie en de eindigheid van fossiele brandstoffen. Met het uitreiken van de nieuwe award willen de vijf partners de Nederlandse innovatiekracht van de automotive sector versterken en beter over het voetlicht brengen bij het grote publiek, politiek en overheid. Een onafhankelijke stichting, Stichting Automotive Innovation Award, is verantwoordelijk voor alle operationele werkzaamheden rondom de prijsuitreiking. Het Comité van aanbeveling bestaat uit prominenten uit het bedrijfsleven, wetenschap en de automotive sector.

Met het uitreiken van de tweejaarlijkse Automotive Innovation Award willen de vijf partijen niet alleen bijdragen aan een snellere en betere verspreiding van belangrijke innovaties binnen de branche, maar ze willen deze ook bredere bekendheid geven. Roelf de Boer, Algemeen Voorzitter van de RAI Vereniging: "De Nederlandse automotive industrie kent tal van initiatieven. Sterker nog, wellicht is de automotive industrie in Nederland wel één van de meest innovatieve branches van ons land. Gedreven door de steeds verdergaande wens voor bijvoorbeeld verduurzaming zijn er de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt. Maar helaas zijn lang niet alle innovaties bekend bij alle relevante partijen. Met de award roepen we een extra incentive in het leven om kennis te delen met elkaar én zetten we tevens de innovatiekracht van de sector in de spotlights."

Open deelname

Deelname aan de AIA staat open voor voor fabrikanten, retailers, importeurs, opleidingsinstituten, toeleveranciers, (financiële) dienstverleners, technologiebedrijven, brancheorganisaties en overheden. De initiatiefnemers kennen de Automotive Innovation Award volgens de hoogste objectieve standaarden toe. Alle inzendingen worden door een onafhankelijke jury geëvalueerd op onder meer hun werkelijke innovatieve waarde op de lange termijn en hun baanbrekende karakter. Het is bovendien een vereiste dat de inzending inzetbaar is binnen de automotive sector.

Bertho Eckhardt, Bondsvoorzitter van Bovag: "Maatschappij en politiek moeten beseffen dat de automotive sector beschikt over een enorme innovatieve power. Vooral duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en innovatie staan hoog in het vaandel in deze sector. De nieuwe award zet daar de spotlight op. We verwachten dat we de maatschappij en politiek kunnen verrassen met een mooi boeket aan inzendingen. Vondsten die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan slimmere, duurzamere mobiliteit."

Publiek-private samenwerking

Met de tweejaarlijkse uitreiking van de AIA beogen de initiatiefnemers niet alleen de innovatiekracht van de sector zichtbaarder te maken, ook willen ze de discussie met de overheid structureel naar een hoger plan tillen. Bovendien wil men met deze award partijen stimuleren om meer gebruik te maken van publiek-private samenwerkingen, tussen de overheid en onderzoeksinstituten enerzijds en de automotive branche anderzijds.

De AIA wordt elke twee jaar toegekend. Dit om partijen voldoende tijd te geven om innovaties te ontwikkelen en marktrijp te maken. De eerste uitreiking zal plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2014.

Meer informatie over RAI Automotive Industy :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!