Automotive Week 2015 is onderweg

  • Automotive
  • Bron: Brainport

Noteer hem vast op je twitteraccount: #AMW15. De Automotive Week 2015 in Helmond zal ongetwijfeld van zich doen horen. Van 25 maart tot en met 1 april komen op de Automotive Campus Helmond ruim 1500 beleidsmakers, vakmensen en andere mobiliteitsliefhebbers bij elkaar.

Automotive Week 2015 is onderweg

Twee thema's staan centraal: zelfrijdende voertuigen en coöperatieve systemen. Ingenieuze toepassingen die onder het motto 'Smart Mobility on the road' dichterbij komen voor alledaags gebruik.

De laatste Automotive Week dateert intussen van 2011. Hoewel het aanvankelijk een tweejaarlijks evenement moest worden, heeft het toch tot 2015 geduurd voordat de draad weer is opgepakt. Volgens Gert Blom was er in 2013 'net te weinig om iets op poten te zetten'. Volgens de innovatiemanager van Beter Bereikbaar Zuidoost Brabant, tevens werkzaam als Strategic Advisor Mobility bij de gemeente Helmond, zorgde de economische dip mede voor die hapering. "Zoiets organiseren vraagt toch altijd menskracht en wat financiële middelen . We moesten toen helaas besluiten een keer over te slaan."

Maar het succes van de eerste editie heeft Blom niet losgelaten. Vorig jaar gingen twaalf partijen samen aan tafel zitten om een vervolg te organiseren. De partners, een mooie mix van private bedrijven, overheden en kennisinstellingen, willen de positie van Nederland als koploper op het gebied van slimme mobiliteit ,en de Automotive Campus Helmond in het bijzonder, meer zichtbaar maken. Meer bekendheid als aantrekkelijke vestigingsplaats moet leiden tot meer banen, zo is de achterliggende gedachte.

Onderscheidend

Blom: "In de automotive sector zijn we echt onderscheidend. We zijn een neutrale, onafhankelijke partner en niet gebonden aan een bepaald automerk. Dat is ons voordeel want zo brengen we alle nieuwe systemen om auto's met elkaar te laten samenwerken bij elkaar. Ja, van ieder merk. We danken onze bijzondere positie ook aan de uitstekende publiek-private samenwerking die je nergens anders in de branche ziet. Dat we snelwegen afsluiten voor testprojecten is in het buitenland ongekend. De sterkte van de Brainport regio is vooral het praktisch handelen. We maken niet alleen beleid, maar zetten dat ook om in de praktijk omgezet. Veel regio's roepen dat ze een living lab willen zijn maar daar blijft het bij. Wij zeggen dat maar voeren het ook gewoon uit. Dat is uniek."

Openingsdag

De openingsdag van #AMW15 is meteen de topdag, verklapt Blom. Met hoog bezoek. Helmonds burgemeester Elly Blanksma ontvangt 25 maart Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu en Magda Kopczynska, directeur Transport van de Europese Unie. Volgens hem is de week, met veel congressen, vooral afgestemd op mensen uit de vakwereld. Een bewuste keuze voor overheden, beleidsmakers, deskundigen, ingenieurs. Dus geen publieksevenement. "Veel technologie zit nét voor de grote uitrol. De systemen zijn nog niet beschikbaar en zichtbaar voor het grote publiek. Om toch een goede link met de mobiele massa te leggen, is de ANWB met vier miljoen leden, wel prominent aanwezig", aldus Blom.

Living Lab

Toch verwacht hij dat het grote publiek snel iets gaat merken van de nieuwe systemen die bij voertuigen zullen worden toegepast. "In de regio Zuidoost-Brabant worden nu al diverse proeven gehouden om de doorstroming van het verkeer op de A67 en A58 te bevorderen. Soms gaat het om een simpele app op de smart Phone, maar ook met sensoren op en naast de weg waarmee voertuigen onderling kunnen communiceren. Aan dit 'living lab' zullen honderden, zo niet duizenden automobilisten gaan meedoen. Dat levert ook evenveel kritische reacties op die voor ons erg waardevol zijn."

Zelfrijdende voertuigen en coöperatieve systemen zijn volgens Blom thema's die heel erg leven binnen de sector mobiliteit. "We gaan elke dag iets anders inkleuren. De eerste dagen gaat de aandacht vooral uit naar de techniek. Maar we richten ons evengoed op wegbeheerders in Nederland en Vlaanderen. Voor hen is een speciale dag opgezet. Ook besteden we een volle dag aan fietsveiligheid."

Driven Award

Vermeldenswaardig is de slotdag van de Automotive Week 2015. Dan zullen tien genomineerden onderling uitmaken wie de allereerste 'Driven Award 2015' in ontvangst mag nemen. Dat is een prijs voor een slimme mobiliteitsoplossing die ervoor zorgt dat we schoner, sneller en veiliger door het verkeer kunnen. Gastpreker tijdens de uitreiking is kunstenaar en vernieuwer Daan Roosegaarde. Niet heel verwonderlijk, want zijn interactieve ontwerpen zoals het Van Gogh path en Smart Highway sluiten naadloos aan bij de doelstelling van Helmond, City of Smart Mobility.

Meer informatie over de genomineerden van de Driven Award: www.drivenbyhelmond.nl.
Het programma van de Automotive Week is te vinden via: www.automotiveweek.nl.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!