Barneveld in top 50 van economische toplocaties van Nederland

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Regio Foodvalley

Sterke economische structuur en groei van arbeidsplaatsen en ondernemingen De gemeente Barneveld hoort bij de 50 economische toplocaties van Nederland.

Barneveld in top 50 van economische toplocaties van Nederland

Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier dat eind vorige week verscheen. Vorig jaar stond de Gelderse gemeente nog op de 54e plaats, maar is nu – als enige Regio FoodValley-gemeente – doorgedrongen tot de 50 beste economische toplocaties van Nederland. De sterke economische structuur en de groei van het aantal arbeidsplaatsen en ondernemingen hebben hier onder andere voor gezorgd.

Onderzoek

Alle gemeenten zijn beoordeeld aan de hand van ruim veertig indicatoren. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen indicatoren die betrekking hebben op de economische structuur van gemeenten en indicatoren die betrekking hebben op de dynamiek, ofwel de groei en krimp van de lokale economie.
Voor de structurele kenmerken is met name de werkgelegenheid van belang. Uitgangspunt is het aantal arbeidsplaatsen per duizend inwoners tussen 15 en 64 jaar, gemeten voor tien economische sectoren. Naast het aantal arbeidsplaatsen zijn ook gegevens over bedrijventerreinen en kantoren meegenomen. Om de dynamiek te beoordelen, is onderzoek gedaan naar de groei en krimp van het aantal arbeidsplaatsen, het aantal starters en de ontwikkelingen met betrekking tot de uitgifte van bedrijventerreinen. Daarnaast is gekeken wat de toegevoegde waarde van alle bedrijvigheid en dynamiek is. Zo is ook duidelijk hoeveel elke gemeente bijdraagt aan de nationale economie van Nederland.

Ambitie

De gemeente Barneveld is verheugd, maar niet helemaal verrast over de plaats in de top 50 van economische toplocaties in Nederland. Wethouder Gerard van den Hengel: ,,De gemeente Barneveld is een dynamische gemeente met hardwerkende ondernemers. De afgelopen jaren is niet alleen het aantal arbeidsplaatsen gestegen, maar ook het aantal ondernemingen; dat zijn er nu ruim 5.400. En ik verwacht, zeker met de komende uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen zoals Harselaar-Zuid, dat deze lijn zich de komende jaren voortzet. De plek in de top 50 is vooral ook een felicitatie aan onze ondernemers. Samen met hen zetten wij ons als gemeente in voor een gemeente waar het prima wonen én werken is.”

Bereikbaarheid

Het onderzoek van Elsevier toont ook aan dat gemeenten die langs een vervoerscorridor liggen – zoals bijvoorbeeld de A2 – de afgelopen jaren een sterke economische impuls hebben laten zien. ,,Wij vinden dit de beste stimulans om onze inspanningen voor een betere bereikbaarheid van Regio FoodValley in het algemeen en Barneveld in het bijzonder voort te zetten. Met name de aanpak van de aansluiting A1 en A30 bij Barneveld staat bovenaan onze lijst. Daar móet wat gebeuren om een toekomstig verkeersinfarct te voorkomen.”

Meer informatie over Regio Foodvalley:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!