home » nieuws » Industrie »

Basismetaal en metaalgieterijen in 2030 50% zuiniger

  • Industrie
  • Bron: FME CWM

Ondernemingen verenigd in de VNMI en AVNeG gaan een concreet stappenplan implementeren om in 2030 vijftig procent energiezuiniger te produceren. Deze ‘Routekaart’ van de basismetaalindustrie en metaalgieterijen is maandag 15 augustus in ontvangst genomen door Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

Basismetaal en metaalgieterijen in 2030 50% zuiniger

Bedrijven gaan hun eigen processen verbeteren en werken ze beter samen in de keten. De VNMI en AVNeG hebben gezamenlijk als eerste sector in Nederland een dergelijk plan opgesteld. Atsma: “Deze Routekaart illustreert dat energiebesparing vooral ook een zaak is van bedrijven zelf. Dit ambitieuze initiatief van deze sector om in 25 jaar 50 procent energie-efficiency te realiseren verdient een groot compliment. Een goed voorbeeld dat wat mij betreft navolging verdient door andere sectoren. Waarbij we als rijk vooral de voorwaarden willen creëren, zodat bedrijven zelf de uitdaging aan kunnen gaan om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan CO-2 reductie.”

“De overhandiging aan de staatssecretaris markeert de inspanningen en innovatieve kracht van de basismetaalindustrie en de metaalgieterijen om de CO2-footprint en de duurzaamheid van de Nederlandse metaalindustrie sterk te verbeteren”, zegt Wim Hamers, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI). “De beoogde impact van de Routekaart is te vergelijken met het uit bedrijf nemen van drie elektriciteitscentrales.” De Routekaart laat zien welke stappen de metaalsector wil nemen om tegemoet te komen aan specifieke prestatie-eisen van belangrijke afzetmarkten zoals de automotivesector. Technische innovatie leidt bijvoorbeeld tot lichter staal, waarmee vervolgens energiezuiniger auto's kunnen worden ontwikkeld. De Routekaart besteedt ook veel aandacht aan schrootstromen. Metaal biedt de mogelijkheid tot oneindig hergebruik, mits afvalstromen goed gescheiden teruggevoerd worden. “De plannen van de VNMI- en AVNeG-lidbedrijven passen precies binnen het beleid van de staatssecretaris om de verantwoordelijkheid voor een beter milieu meer bij de bedrijven zelf te leggen”, aldus Bert Duit, voorzitter van de Algemene Vereniging Nederlandse Gieterijen (AVNeG).

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!