'Bedrijfsleven houdt behoefte aan mbo'ers’

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: MKB Nederland

“Het Nederlandse bedrijfsleven houdt altijd behoefte aan personeel met een diploma op mbo-niveau 2 en 3 op zak. Er is geen aanleiding om te spreken van een werkloze generatie."

'Bedrijfsleven houdt behoefte aan mbo'ers’

Dat zegt MKB-Nederlandvoorzitter Michaël van Straalen vandaag tegenover NU.nl. De Groningse hoogleraar Jouke van Dijk beweerde eerder deze maand in Nieuwsuur dat er zo’n 500.000 banen op deze mbo-niveaus voorgoed zullen verdwijnen.

Van Straalen verwijst deze uitspraak naar het land der fabelen. "Denk bijvoorbeeld aan techniek, de bouw en kappers. Dit zijn allemaal functies waarvoor een opleiding op mbo-niveaus 2 en 3 nodig is en dit soort banen zullen allemaal blijven bestaan." De voorzitter stelt vast dat er wel sprake is van een verschuiving in de arbeidsmarkt. "Administratieve en financiële functies worden wel geraakt door de impact van ICT. Maar een verschuiving leidt niet per se tot een verlies van banen."

Vraag vanuit de markt

De verhouding tussen het mbo en het bedrijfsleven moet volgens hem geoptimaliseerd worden. "Bedrijven moeten aangeven wat ze nodig hebben, nu maar ook in de toekomst." Door vraag vanuit de markt en de studiebijsluiter, waarin scholen omschrijven hoe het gesteld is met het arbeidsmarktperspectief, zouden opleidingen met minder goede vooruitzichten vanzelf minder leerlingen moeten trekken, denkt Van Straalen. "Te weinig capaciteit in de markt vertaalt zich bijvoorbeeld in een gebrek aan stageplaatsen en leerwerktrajecten."

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!