Bedrijfsleven investeert 1,5 miljard in ‘innovatieve topeconomie’

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB Nederland

Het bedrijfsleven is – in tijden van economische tegenwind – bereid om 1,5 miljard te investeren in onderzoek en innovatie met de Nederlandse kennisinstellingen. Daarbij zitten veel MKB bedrijven.

Bedrijfsleven investeert 1,5 miljard in ‘innovatieve topeconomie’

De investeringen vinden plaats in het zogenoemde ‘topsectorenbeleid’, waarmee Nederland zijn wereldwijde economische positie blijvend (verder) wil versterken. De plannen van de bedrijven zijn vandaag door minister Verhagen van EL&I naar de Kamer gestuurd. Het bedrijfsleven prijst de doortastendheid van de minister.

De inspanningen van het bedrijfsleven staan tegenover de bereidheid van de minister en het kabinet om ruim twee miljard euro overheidsgeld in een sterke, innovatieve economie te steken. Nu het bedrijfsleven bereid is om te investeren, geven de tien topsectoren aan dat snel duidelijkheid moet komen over de inzet van de publieke middelen voor de topsectoren. Dan kunnen de innovatiecontracten worden getekend.

Ook in het onderwijs wil het bedrijfsleven een bijdrage leveren door opleidingen die van belang zijn voor de sectoren aantrekkelijker te maken door private excellentiebeurzen beschikbaar te stellen. Ook wil het investeren in publiekprivate samenwerking, zoals de Centra voor Innovatief vakmanschap en de Centers of Expertise. Er komt van de sectoren nog een masterplan bèta techniek.

Met zijn bereidheid tot investeren laat het bedrijfsleven duidelijk zien dat de enige structurele weg uit de huidige economische recessie het creëren van innovatie, duurzame economische groei is.

In een gezamenlijke brief aan minister Verhagen waarderen de ‘boegbeelden’ van de topsectoren de snelheid waarmee het kabinet, en in het bijzonder de minister van EL&I, het beleid aanpakt. In de aanbiedingbrief van Verhagen staat dat hij 20 miljoen reserveert om de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan Europese onderzoeksprogramma’s zeker te stellen. Ook zal hij volgend jaar al 90 miljoen beschikbaar stellen voor de RDA+, een fiscale regeling die publiek private samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie moet stimuleren.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!