Bedrijfsleven maakt flinke stap in Biobased Economy

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Kamer van Koophandel Zuidwest Nederland

KvK en Innovatiehuis halen ruim 300.000 euro subsidie binnen voor bedrijfsleven

Bedrijfsleven maakt flinke stap in Biobased Economy

Zuidwest-Nederland koploper maken in de biobased economy. Dat is de ambitie van de Kamer van Koophandel, het Innovatiehuis en 12 verschillende bedrijven uit de regio. Samen werken ze aan nieuwe producten en milieuwinst, met steun in de rug van een IPC-regeling. Ruim drie ton euro aan subsidie is toegezegd uit Den Haag. De deelnemende bedrijven investeren daarnaast ruim 450.000 euro. Daarvoor krijgen ze twee jaar de tijd omhun plannen te realiseren.

De gang naar de benzinepomp vandaag de dag maakt alles duidelijk; fossiele brandstoffen zijn niet alleen eindig, maar ook duur. Ook de energiekosten zetten de winstmarges in het bedrijfsleven flink onder druk. Om sterker uit de huidige crisis te komen werken 12 bedrijven uit de regio in zogeheten clusters aan de toekomst. Ze willen meer rendement halen uit afvalstromen, nieuwe biobased grondstoffen ontwikkelen en met nieuwe producten de markt veroveren.

Behalve de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland werken ook Syntens, de ontwikkelingsmaatschappijen en tal van kennisinstellingen aan dit het initiatief. De deelnemende bedrijven in dit IPCproject zijn afkomstig uit allerlei branches en sectoren. Samen zijn ze op zoek naar oplossingen die de hele keten vooruit helpen. Volgens de Kamer van Koophandel is kennisdeling de sleutel tot succes. ‘Economisch gezien is het voor bedrijven niet mogelijk om dit alleen te doen. Innovaties moet je samen oppakken. Samen zet je de stap naar een hoger plan’, stelt de KvK.

Biovergisting

De deelnemende bedrijven vinden elkaar in zogenoemde clusters. Eén van de groepen richt zich op het optimaal benutten van biomassa-stromen in de regio. Te denken valt aan producten als zeewier, algen en tomatenplanten. Door nieuwe methodes te ontwikkelen verwachten de deelnemers een rendementsverbetering van maar liefst 25 procent op biovergistingsinstallaties te behalen.

Natuurvezels

Andere bedrijven leggen zich toe op het ontwikkelen van nieuwe biobased grondstoffen. Zoals het gebruik van natuurvezels in de auto-industrie, het ontwikkelen van volledig biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen voor de voedingsindustrie en een vervanger voor het lood dat sportvissers gebruiken. De innovaties zullen de concurrentiepositie van de deelnemende bedrijven versterken, verwacht Dormans. Een derde groep bedrijven werkt samen aan concrete eindproducten, zoals de biologisch afbreekbare vleesverpakking. Ook bioplastics voor de tuinbouw worden kansrijk geacht.

De Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland stimuleert het bedijfsleven om de kansen in de biobased economy te benutten. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de uitvoeringsbureaus Biobased Economy in West-Brabant en Zeeland.

Meer informatie over Kamer van Koophandel Kantoor Breda:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!