Bedrijfsleven zegt nee tegen meer btw

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: LTO

Ondernemers komen in actie tegen de kabinetsplannen om het lage btw-tarief te schrappen. Onder de noemer ‘Zeg nee tegen meer btw’ lanceren MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland met de aangesloten branches vandaag een campagne met radiospotjes en een speciale website.

Zowel ondernemer als consument kan zich uitspreken tegen de btw-verhoging.

Het nieuws dat het kabinet het lage btw-tarief voor vrijwel alle producten en diensten wil schrappen, is hard aangekomen bij een groot deel van het bedrijfsleven. Brancheorganisaties vrezen een groot verlies aan klanten, omzet en banen als de plannen doorgaan.

Minder banen en omzet

Volgens de huidige becijferingen gaat het  om 5.500 banen in de kappersbranche; 55.000 banen in de sectoren toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd; 5.000 banen en 400 miljoen minder omzet onder schilders en stukadoors; tenminste 5.000 banen in de onderhoudssector; minimaal 5.200 arbeidsplaatsen en 240 miljoen omzet in de sierteeltsector; een kwart van de omzet en ruim 30 procent van de werkgelegenheid bij bloemisten; 30 miljoen schade voor musea en podia. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Een groot aantal branches bundelt nu de krachten om die schadelijke gevolgen duidelijk te maken. Ondernemers uit verschillende branches vertellen in radiospotjes (uitgezonden op NPO Radio 1 en NPO 3FM) wat de btw-verhoging van 6 naar 21 procent voor hen zou betekenen.

Petitie

De gezamenlijke website www.zegneetegenmeerbtw.nl biedt de mogelijkheid een petitie te ondertekenen, brengt acties vanuit de branches onder een dak en laat verder onder meer zien wat de btw-verhoging in de betrokken sectoren teweegbrengt.
 
Zoals voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland het eerder al verwoordde, betekent een btw-verhoging van 15 procentpunten dat het prille herstel op de binnenlandse markt in de knop breekt.

Meer informatie over LTO Noord:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!