Bedrijfsovernemers succesvoller dan starters

  • Financieel & Juridisch
  • Bron: KvK

In de komende jaren zullen steeds meer bedrijven van babyboomers ter overname worden aangeboden.

Bedrijfsovernemers succesvoller dan starters

 Uit eerder onderzoek bleek al dat bedrijfsovernemers succesvoller zijn dan starters voor wat betreft overlevingskans en groeipotentieel. Na vijf jaar is 96% van de overnemers nog actief, tegenover 50% van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren. In 2010 registreerde de Kamer van Koophandel 123.000 starters. Dit zijn allemaal potentiële kandidaten voor bedrijfsovernames.

Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 12% van de Nederlandse bevolking met de gedachte speelt voor zich zelf te beginnen, en 16% dat al heeft gedaan. Slechts een kwart van deze actieve of potentiële ondernemers heeft bij de keuze voor het ondernemerschap de overname van een bestaand bedrijf overwogen. De belangrijkste belemmeringen die ondernemers ervaren bij bedrijfsovername zijn het verkrijgen van financiering en onwetendheid over hoe te handelen. Eerder onderzoek van Lex van Teeffelen toonde aan dat de ondersteuning door de markt bij bedrijfsovername vaak tekort schiet.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt ook dat (potentiële) bedrijfsovernemers net iets vaker man dan vrouw zijn en net iets vaker ouder dan 50 jaar. Zij starten bij voorkeur in de detailhandel (met name vrouwen) en adviesdiensten (met name mannen). De regio Zuid Holland is favoriet als vestigingsplaats.

KvK Overnamedag
De Kamer van Koophandel organiseert op 16 mei a.s. de Overnamedag op 12 locaties in het land. Wie interesse of plannen heeft voor de aankoop of verkoop van een bedrijf kan er terecht voor informatie en advies, workshops, presentaties en netwerkbijeenkomsten. Voor meer informatie www.kvk.nl/overnamedag.

 

Meer informatie over KvK Inlichtingen Handelsregister:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!