Bedrijven en overheden gaan bodemvervuiling aanpakken

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

Het bedrijfsleven en de overheid gaan intensief samenwerken om bodemvervuiling in Nederland de komende jaren aan te pakken. Die afspraak hebben MKB-Nederland en VNO-NCW vandaag gemaakt met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Bedrijven en overheden gaan bodemvervuiling aanpakken

Procedures voor sanering worden bijvoorbeeld eenvoudiger.

Bodemconvenant 2016-2020

Mansveld sloot in maart met provincies en gemeenten het Bodemconvenant 2016-2020. Hierin werd vastgelegd dat voor 2020 de meest vervuilde locaties in Nederland gesaneerd moeten zijn en dat risico’s van vervuiling onder controle moeten zijn.

De intensieve samenwerking tussen MKB-Nederland, VNO-NCW en ministerie van Infrastructuur en Milieu moet grondeigenaren, waarvan de bodem vervuild is, beter ondersteunen bij de sanering. Bijvoorbeeld door de procedures rondom sanering te vereenvoudigen. De ondernemersorganisaties roepen bedrijven op om zo snel mogelijk de meest vervuilde locaties te saneren.

536 miljoen euro

Momenteel zijn er in Nederland nog zo'n 200 duizend locaties met 'mogelijk minder ernstige verontreiniging'. Op zo'n locatie komt sanering pas ter sprake als het een andere bestemming krijgt, zoals bijvoorbeeld woningbouw. Tot en met 2020 heeft staatssecretaris Mansveld 536 miljoen euro gereserveerd om provincies en gemeenten die kosten maken voor bodemsanering tegemoet te komen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!