'Bedrijven niet laten betalen voor regulier toezicht'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

VNO-NCW en MKB-Nederland blijven fel gekant tegen het voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de kosten van toezicht door te berekenen aan zo'n vierhonderd chemische bedrijven.

'Bedrijven niet laten betalen voor regulier toezicht'

Naleving van wetgeving moet in beginsel worden betaald uit de algemene middelen, vinden de ondernemingsorganisaties. Het kabinet neemt binnenkort een besluit over het wetsvoorstel.

Einde zoek

Volgens de ondernemingsorganisaties leidt betalen voor toezicht tot hogere kosten, die vooral de circa tweehonderd mkb-bedrijven zullen opbreken. Bovendien is hiermee het einde zoek. 'Nu gaat het om de inspectiekosten, maar moeten bedrijven straks ook betalen voor de loonsverhoging van inspecteurs?'

Bezuinigingsmaatregel

Minister Asscher wil met de doorberekening van de kosten van de arbeidsinspectie 5 miljoen euro bezuinigen. Alternatieven zijn bespreekbaar, maar die moeten ook 5 miljoen euro opleveren. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn het daar principieel niet mee eens. Als de minister wil bezuinigen, kan hij beter aansturen op het samenvoegen van de drie verschillende inspectiediensten die er nu zijn.

Betalen voor extra toezicht

De ondernemingsorganisaties vinden wel dat bedrijven die de veiligheidsregels herhaaldelijk overtreden en daarom onder extra toezicht staan, voor dat extra toezicht moeten betalen.

Meer informatie over VNO-NCW:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!