Bedrijven uit Lemelerveld, Raalte en Zwolle genomineerd voor award

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Kennispoort Regio Zwolle

Het eerste cross-over innovatiecongres van Nederland vindt plaats in Zwolle. Op woensdag 4 juni organiseert Kennispoort Regio Zwolle de Cross-over Innovation Challenge.

Bedrijven uit Lemelerveld, Raalte en Zwolle genomineerd voor award

Naast topsprekers Andries van Daalen van Wehkamp.nl en Google Glass Explorer Remco Bron worden er meer dan 15 X-over (spreek uit cross-over) workshops gehouden en kunnen bezoekers kennismaken met diverse innovaties. Tevens vindt de uitreiking van de X-over award plaats.

Kennispoort Regio Zwolle helpt innovaties te realiseren en wil met het congres en de Challenge meer aandacht voor samenwerking tussen branchevreemde bedrijven stimuleren. Directeur Marius Woldberg: “Ondernemers vooruit helpen met hun innovatie, dat doen wij dagelijks. Wij laten de ondernemer dan ook al kijken naar andere branches, want daar zit vaak de oplossing om verder te komen. Dus kijk eens verder dan je eigen business. Dat willen wij met dit congres inzichtelijk maken en stimuleren”.

Nominaties

Belangrijk onderdeel van de Cross-over Innovation Challenge (XIC) is de X-over Innovation Award. Deze award wordt tijdens het congres uitgereikt aan een samenwerkingsverband van minimaal twee organisaties uit minimaal twee verschillende branches. De vakjury, die bestaat ervaren ondernemers, hebben de inzendingen beoordeelt en drie samenwerkingsprojecten genomineerd.

Spiderplug van Maan Group BV uit Raalte

De innovatie die meedingt naar de X-over Innovation Award komt voort uit een unieke samenwerking tussen Maan (lijm) en Horticoop (tuinbouw). De vraag om aarde aan elkaar te verbinden, werd door Maan beantwoord met een biologisch afbreekbare plug. De Spiderplug is gemaakt van een biologisch afbreekbare ‘hotmelt’. Daarvan wordt een taps toelopend potje gemaakt met een spinnenwebachtige structuur. Door deze vorm kunnen de plantwortels ongehinderd groeien, wat bij bestaande systemen vaak niet het geval is. Een ander voordeel is dat het verpoten van de plantenstekjes met deze plug kan worden geautomatiseerd.

Masterwall van Masterwall BV uit Lemelerveld

Het BOB-in totaalwand concept maakt het mogelijk om ventilatie, verwarming en koeling in de wand op te nemen. Zonder de extra leidingen en met betere prestaties op het gebied van energie, geluid en comfort. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om binnen vijf minuten op elke locatie in de wand een wandcontactdoos te plaatsen, zonder stoffig freeswerk en zonder herstel van de afwerklaag. De wanden zijn volledig cradle to cradle te leveren met een statiegeld systeem. De expertise van Masterwall (wanden) en Boeve Afbouw (afwerking) werd gecombineerd met de kennis en kunde van de partners Niko (domotica) en Kremer (installatietechniek).

Ventilung van Medical2market BV uit Zwolle

In de thoraxanesthesiologie is het bij specifieke operaties noodzakelijk dat de longen gescheiden kunnen worden beademd. Deze handeling is echter niet nauwkeurig uit te voeren. Hierdoor kan de operatie veel tijd kosten en veroorzaakt beschadigingen.

De ontwikkelde Ventilung voorkomt deze problemen. Het project tussen Medical2Market (medische innovaties) en regionale en internationale bedrijven uit de kunststoftechnologie, is onder andere op Het Polymer Science Park in Zwolle tot stand gekomen. Knelpunten in de ontwikkeling en fabricage is door deze samenwerking opgelost en de Ventilung wordt binnenkort geïntroduceerd.

De winnaar

Op 4 juni wordt tijdens het congres het beste project bekend gemaakt. De winnaar ontvangt veel publiciteit en een award, uitgereikt door juryvoorzitter Alexander van de Koevering (directeur Rabobank IJsseldelta) en Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie van de provincie Overijssel.

Programma

Op 4 juni wordt er gestart om 11.30 uur met een lunch voor degenen die zich daar voor inschrijven. Na de aftrap om 13.00 uur door Marius Woldberg, directeur van Kennispoort, spreekt Andries van Daalen van Wehkamp.nl. Dagvoorzitter Renate Schutte heeft de leiding op het podium. In de pauze tussen de onderdelen kunnen diverse innovaties zelf worden ervaren zoals de Google Glass, Oculus Rift, de Smart Chair en nog veel meer. Voordat de X-over award wordt uitgereikt, spreekt Google Glass Explorer Remco Bron. De dag wordt afgesloten met een informele netwerkborrel.

Inspiratie

Doel van Kennispoort is deelnemers aan het congres te inspireren door talloze voorbeelden van succesvolle X-overs: Wehkamp.nl laat zien hoe met robotica het verschil kan worden gemaakt; Google Glass neemt deelnemers mee in de nieuwe online mogelijkheden; BMA Ergonomics laat iedereen de Smart Chair ervaren en Move4Mobile toont app-ontwikkelingen.

Meer dan 15 workshops

Maximaal 300 deelnemers kunnen het congres bijwonen en zij hebben de keuze uit verschillende workshops. Het doel van elke workshop is een andere kijk op de eigen zaak te geven door over branches en vakgebieden heen te kijken. Zo kan er bijvoorbeeld meer worden geleerd over Serious Gaming, de mogelijkheden van crowdfunding of nieuwe businessmodellen. In vrijwel iedere workshop delen ondernemers hun ervaringen met innovatie.

Deelname

De X-over Innovation Challenge wordt gehouden op 4 juni in het IJsseldelta Center in het PEC Zwolle-stadion. Het congres duurt van 12:30 tot 18:30 uur. Inschrijven kan via de website www.crossoverinnovationchallenge.nl waar ook het volledige programma is te vinden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!