Bedrijven veilig innoveren met nanomaterialen

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Syntens

Bedrijven met al hun vragen over veiligheid van nanomaterialenkunnen vanaf nu terecht bij Nanocentre.nl. Dit platform, opgericht door TNO in samenwerking met Syntens en RIVM, biedt bedrijven relevante en actuele informatie die nodig is om veilig met nanomaterialen te kunnen werken en innoveren.

Bedrijven veilig innoveren met nanomaterialen

Op de website Nanocentre.nl kunnen bedrijven vragen stellen of zelf naar antwoorden zoeken. Ook kunnen bedrijven via Nanocentre.nl deelnemen aan netwerkbijeenkomsten rond kansen en risico's van nanomaterialen. Nanocentre richt zich in het bijzonder op mkb-bedrijven.

Nanohouse, RIVM en TNO onderzochten in 2011 welke informatiebehoefte bedrijven over nano hebben. Bedrijven willen hulp bij het vinden van relevante veiligheidsinformatie. Belangrijk is dat men ergens terecht kan met vragen. Zo willen bedrijven bijvoorbeeld weten hoe gevaarlijk nanodeeltjes zijn wanneer je eraan blootgesteld wordt, en wat je aan maatregelen moet nemen om veilig te kunnen werken. Nanocentre.nl voldoet aan die behoefte.

Econonomische kansen nanomateriaal

Steeds meer bedrijven in Nederland en Vlaanderen werken met nanomateriaal. Volgens recent onderzoek van TNO werken naar schatting tenminste enkele duizenden Nederlandse werknemers dagelijks met nanomaterialen. Nanodeeltjes worden ontwikkeld en toegepast om de structuur van materialen te veranderen zodat deze nieuwe eigenschappen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan krasbestendige lakken voor auto's, coatings voor scheepsrompen die de groei van algen voorkomen waardoor brandstof wordt bespaard of sokken met antibacteriële werking. Vanwege alle potentiële kansen en het economische voordeel, is het voor bedrijven noodzakelijk om in de ontwikkeling van nanotechnologie voorop te blijven lopen.

Landelijke Stoffendag

De lancering van www.nanocentre.nl was op 2 oktober 2012 tijdens de 3de Landelijke Stoffendag in theater de Meervaart in Amsterdam. Erik Tielemans, van TNO benadrukte daarbij dat "de initiatiefnemers met Nanocentre een bijdrage willen leveren aan verantwoord innoveren met nanomaterialen. Kennis over veilig werken met nanomaterialen zorgt ervoor dat nieuwe vindingen sneller hun weg naar een bredere toepassing vinden. Onzekerheid over mogelijke risico's vormt zo geen onnodige bottleneck voor innovatie". Daarom heeft Nanocentre.nl ook als doel meer kennisuitwisseling tussen bedrijven te faciliteren.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!