Begeleiding startende ondernemer zeer zinvol

Uit onderzoek blijkt dat ondernemers die begeleid worden door een coach in de opstartfase een grotere kans hebben om te overleven met hun bedrijf dan ondernemers die het op eigen kracht doen.

Begeleiding startende ondernemer zeer zinvol

E.e.a. is onderzocht door ITS, het onderzoeksinstituut van de Radboud Universiteit

Het starten van een bedrijf is nog altijd populair. Hoewel het aantal inschrijvingen in de eerste helft van dit jaar 2,9% lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar, begonnen toch ruim 71.000 mensen in Nederland een eigen bedrijf. Ondanks een goede voorbereiding en motivatie is niet iedere starter succesvol. Van de 100 starters bestaan er na 2 jaar nog 78 en na 5 jaar nog 57.


Begeleiding van starters

Nederland kent diverse begeleidingstrajecten voor startende ondernemers. In Gelderland, Flevoland en Overijssel is er bijvoorbeeld IkStartSmart©. Deelnemers krijgen een coach, budget voor seminars en trainingen, ze worden gefaciliteerd in het opbouwen van een netwerk en ze hebben toegang tot een microkrediet.

De overlevingskans van bedrijven in Gelderland is na vijf jaar lager dan het landelijk gemiddelde, namelijk 53%. Maar bij bedrijven die aan IkStartSmart© hebben meegedaan, is de kans 80% dat ze na vijf jaar nog bestaan. IkStartSmart© heeft inmiddels ruim 1600 ondernemers ondersteund bij het opstarten van een bedrijf. Ondernemers die maximaal vijf jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, mogen meedoen het aan het traject.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!