Belastingaftrek voor onderzoek en innovatie goed voor innovatiekracht

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB Nederland

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag de uitwerking van de regeling Research & Development Aftrek (RDA) vastgesteld. Het gehele bedrijfsleven, ook het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Belastingaftrek voor onderzoek en innovatie goed voor innovatiekracht

Hierdoor kan eenvoudig gebruik gemaakt worden van de belastingaftrek voor investeringen in onderzoek en innovatie (R&D). MKB-Nederland juicht de regeling toe, omdat die de innovatiekracht van Nederland ten goede komt.

Research & Development Aftrek (RDA)
De belastingaftrek voor onderzoek en ontwikkeling, de zogenaamde Research & Development Aftrek (RDA), is gericht op de investeringen die betrekking hebben op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. De vrijdag vastgestelde RDA bepaalt dat ondernemers 40% van hun investeringen mogen aftrekken. Dit kan ondernemers een netto voordeel opleveren van 10%.

Midden- en kleinbedrijf (mkb)

Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt speciaal geregeld dat de relatief hoge administratieve lasten voor kleinere aanvragen worden gecompenseerd. De loonkosten vallen niet onder deze regeling, omdat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) dit al fiscaal stimuleert.

Topsectoren

De RDA-regeling is een belangrijk onderdeel van het bedrijfslevenbeleid met de tien topsectoren. MKB-Nederland steunt deze aanpak, omdat die de kans biedt aan innovatieve topspelers om op de wereldmarkt te kunnen uitblinken.

Belastingplan

De RDA is wettelijk vastgelegd in het Belastingplan 2012, dat is aangenomen in de Tweede Kamer. Dinsdag 20 december wordt het plan door de Eerste Kamer behandeld. De RDA zal vanaf 1 januari 2012 gelden.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!