Bellen zonder geluid te maken

  • Technologie
  • Bron: Agentschap.NL

Mobiel bellen zonder geluid te maken. Handig voor in de stiltecoupé, maar ook voor mensen die het spraakvermogen zijn kwijtgeraakt. Het kan met de nieuwe technologie 'Silent Sounds' die is ontwikkeld in Duitsland en onlangs werd gepresenteerd tijdens het CeBIT-congres in Hannover.

Bellen zonder geluid te maken

Door het registreren van minuscule spierbewegingen kunnen lipbewegingen worden omgezet in een computerstem. Zo kunnen bellers geluidloos telefoneren.

Elektrodes
"Op dit moment gebruiken we elektrodes die op de huid worden geplakt. In de toekomst kunnen zulke elektrodes bijvoorbeeld in mobiele telefoons worden gebruikt’, aldus Michael Wand van het Karlsruhe Institute of Technology.

Spraakvermogen
De uitvinding is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld om mensen te helpen die hun spraakvermogen zijn kwijtgeraakt bij een ongeluk. Ook maakt het apparaat het leren van talen overbodig. Het vertaalt zinnen van de spreker naar de taal van de luisteraar, hoewel het vertalen van bijvoorbeeld Chinees nog moeilijk is doordat verschillende tonen verschillende betekenissen kunnen hebben.

Alledaags
De machine maakt nu maar bij één op de honderd woorden een fout, volgens de technici, maar ze zijn bezig om de overige problemen op te lossen. "In vijf of tien jaar wordt dit bruikbare, alledaagse techniek", aldus Wand.

 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!