Bereikbaarheid zorgt voor problemen in Brabant en Zeeland

De regio Zuidoost-Brabant is booming. De economie groeit harder dan de rest van het land, de innovatieve regio is verkozen tot derde mainport en ook de bevolking groeit. Positief, maar dat leidt ook tot meer druk op de voorzieningen.

Bereikbaarheid zorgt voor problemen in Brabant en Zeeland

De woningmarkt raakt overspannen en de VNG heeft de noodklok geluid over de bereikbaarheid van steden. De overheden doen er van alles aan om die groei bij te kunnen benen. De A2 en A58 worden de komende jaren verbreed. NS-station Eindhoven wordt omgebouwd tot een internationaal knooppunt. En met Smartwayz, een mobiliteitsprogramma met ambities voor de toepassing van smart mobility, zet Zuidoost-Brabant nadrukkelijk in op slimme oplossingen om de verkeersdrukte aan te kunnen.

Opstapelende problemen

Desondanks stapelen de problemen zich op. Op doordeweekse dagen is er veel vertraging op de Brabantse snelwegen. De luchtkwaliteit in stadscentra laat vaak te wensen over, maar we komen niet verder dan het afsluiten van de wegen. Ook de dorpen zijn slecht bereikbaar: probeer ’s ochtends maar eens van Gemert naar Eindhoven te komen – niet te doen.

Fundamentele aanpak

Verdere groei van de mobiliteit is onvermijdelijk: het autogebruik blijft hoog, de luchtvaart groeit sterk en de groeiende economie leidt tot meer goederenvervoer. Jan Renier Swinkels, directievoorzitter Bavaria, pleit daarom voor een meer fundamentele aanpak van de Brabantse infra. We moeten capaciteitsverruiming aanvullen met nieuwe oplossingen: een metroachtige lightrailverbinding of een hyperloop tussen de Brabantse steden.

VNO-NCW Brabant Zeeland

VNO-NCW Brabant Zeeland wil dit hoog op de agenda zetten van de nieuwe gemeentebesturen. Dat is niet alleen in het belang van haar leden, maar van alle inwoners. Het is daarom dat VNO-NCW Brabant Zeeland de boodschap om meer bereikbaarheid te creëeren in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing vaker gaat laten horen. Zo organiseren zij een bijeenkomst over mobiliteit en ontwikkelen ze een eigen regionale verkeersvisie.

Meer informatie over VNO-NCW Brabant Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!