Beroepsonderwijs voor 30 plussers behouden

  • Onderwijs & Training
  • Bron: MKB Midden-Nederland

De ministerraad heeft onlangs besloten dat bekostigd onderwijs van 30 jaar en ouder in het middelbaar beroepsonderwijs behouden blijft.

Er dreigde een bezuiniging van 170 miljoen euro op het mbo-onderwijs aan 30-plussers. Vooral de zorg-, techniek en ambachtsbranches zouden een groot probleem krijgen met hun personeelsvoorziening, tot schade van de (kennis)economie. In een brief aan de minister riepen MKB-Nederland en VNO-NCW op deze kortingsmaatregel ongedaan te maken.
De minister heeft deze noodkreet ter harte genomen. Wel zullen deelnemers een hogere eigen bijdrage moeten betalen. Om hen tegemoet te komen krijgen werkgevers, als zij duizend of meer euro van deze bijdrage overnemen, een grotere fiscale aftrek.

De opleidingen worden voortaan voor 2 jaar bekostigd.. Dit kan door het burgerschapsonderdeel te schrappen dat vooral is gericht op de vorming van jonge mensen. Er komen landelijke sectorale afspraken tussen sociale partners en mbo-instellingen over de hoofdlijnen van het onderwijscurriculum.
Niet alleen de bekostiging voor 30-plussers, maar daarmee ook de infrastructuur van het middelbaar beroepsonderwijs (machines, docenten, enz.) blijft behouden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!