‘Bestuurlijke boete voor te laat betalende overheid’

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Nederland

“Leg wethouders van gemeenten die rekeningen aan ondernemers stelselmatig te laat betalen een bestuurlijke boete op”. Deze oproep deed MKB-Nederland directeur Leendert-Jan Visser vanochtend.

‘Bestuurlijke boete voor te laat betalende overheid’

De oproep, in een uitzending van BNR Nieuwsradio, als reactie op cijfers van Graydon over het betaaligedragin Nederland is bestemd aan minister Kamp van Economische Zaken. Overheden bungelen onderaan, terwijl bedrijven juist steeds beter betalen.

Het onderzoek van Graydon bevestigt de conclusies van een recente eigen peiling van MKB-Nederland en Dun & Bradstreet naar het betaalgedrag van gemeenten: de helft voldoet niet aan de norm. “Het is merkwaardig en onbegrijpelijk dat gemeenten zich niet aan de simpele wettelijke afspraak kunnen houden om facturen binnen dertig dagen te betalen en hiermee bedrijven in liquiditeitsproblemen brengen" aldus Visser. "Zeker voor het mkb is dat een ramp. Werkkapitaal, geld in kas, is steeds moeilijker te financieren. Iedere dag dat een rekening sneller wordt betaald is direct winst."

CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder zei in dezelfde uitzending dat zij alle wethouders van haar partij oproept zich aan de regels te houden. Visser complimenteert de politica met dit voornemen: “Ik heb veel vertrouwen in deze actie.” Het onderzoek van Graydon toont aan dat het bedrijfsleven onderling wel steeds beter betaalt. De Europese richtlijn is zestig dagen, Nederlandse ondernemers betalen gemiddeld binnen veertig dagen. “Maar ook daar geldt: iedere dag eerder heeft een groot effect.”

Luister hier het interview terug op BNR of lees hier het nieuwsartikel.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!