Betere bereikbaarheid regio Zwolle-Kampen

  • Logistiek & Vervoer
  • Bron: Provinice Overijssel

Nieuw verkeer routingsysteem in gebruik genomen.

Betere bereikbaarheid regio Zwolle-Kampen

Op de belangrijkste toegangswegen van en naar Zwolle en Kampen wordt in het najaar van 2011 een nieuw verkeer routingsysteem in gebruik genomen. Hierdoor wordt de regio Zwolle-Kampen beter bereikbaar. Rijkswaterstaat, provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle en Kampen hebben gezamenlijk de opdracht voorlopig gegund aan Vialis BV en Van den Berg infrastructuren BV voor de realisatie.

Innovatie verhoogt comfort en doorstroming voor weggebruikers
Met de invoering van dit innovatieve systeem wordt zowel het comfort als de doorstroming van het verkeer bevorderd. Automobilisten kunnen straks vlak voordat ze Zwolle binnenrijden op informatiepanelen op de A28 en de Heinoseweg lezen welke hoofdverbindingswegen de snelste route vormen. Ook kan er op deze borden teksten worden getoond voor de verwijzing naar parkeergelegenheden. Bij calamiteiten op de hoofdwegen in de stad geven de informatiepanelen de oorzaak en een reisadvies aan.

Verkeerslichten reageren op actuele verkeerssituatie
In totaal maken 38 verkeerslichten op de corridor Zwolle-Kampen en de buitenring rond Zwolle (Ceintuurbaan, Zwartewaterallee, Blaloweg en IJsselallee) onderdeel uit van het nieuwe systeem. De verkeerlichten werken straks niet alleen lokaal maar sommigen worden ook onderling aan elkaar gekoppeld. De verkeerslichten reageren op deze manier op de actuele verkeerssituatie zodat de doorstroming zo optimaal mogelijk is. Ook in geval van calamiteiten en evenementen in de stad werken de verkeerslichten volgens verschillende scenario's waardoor weggebruikers sneller en veiliger de stad in en uit kunnen of een parkeerplaats kunnen vinden via het parkeerverwijssysteem.

Slim systeem
De innovatieve techniek voor reistijd informatie is gebaseerd op een combinatie van Bluetooth en GPS. Informatie over de verkeerssituatie wordt, op een volstrekt anonieme wijze, opgevangen via signalen die door onder andere mobiele telefoons van de weggebruikers worden uitgezonden. Het geautomatiseerde systeem kan daardoor direct inspelen op de actuele verkeerssituatie. Zwolle loopt met deze laatste ontwikkeling landelijk gezien voorop.

Weinig overlast voor weggebruiker
De werkzaamheden langs de weg starten rond april 2011 en duren tot eind september 2011. De weggebruiker ondervindt hier nauwelijks hinder van omdat veel aanpassingen te maken hebben met het veranderen van de software in onder andere de verkeerscentrale, de regelcentrales, de verkeerslichten en de parkeerverwijsborden.

 

Meer informatie over Provincie Overijssel:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!