Betere leercultuur binnen mkb door Project Excelleren.nu

  • Onderwijs & Training
  • Bron: MKB

Meerdere mkb-bedrijven in Brabant en Zeeland hebben hun leercultuur verbeterd door mee te doen aan het project Excelleren.nu, een initiatief van MKB-Nederland.

Betere leercultuur binnen mkb door Project Excelleren.nu

Het project richt zich op de ontwikkeling en opleiding van medewerkers van mkb-bedrijven, iets wat er bij mkb’ers vaak bij inschiet door gebrek aan tijd en te weinig knowhow. Honderden bedrijven door heel het land zijn al samen met een gratis HR-adviseur aan de slag gegaan.

“Personeel is belangrijkste factor in bedrijf”
In Noord-Brabant en Zeeland zijn de adviestrajecten uitgevoerd door Dorothé van den Aker van Wissenraet Van Spaendonck. Zo is van den Aker regelmatig over de vloer geweest bij het bedrijf van Mensvoort Veghel, al jaren actief in grond-, weg- en waterbouw, sloop, milieu en recycling. Het bedrijf heeft het in deze tijd niet gemakkelijk. “Personeel is de belangrijkste factor in mijn bedrijf”, zegt Willy van Mensvoort, ondernemer van het bedrijf. “Daarom zijn zij hun bedrijf aan het herstructureren en nieuwe kansen voor groei aan het verkennen. Tegelijkertijd willen ze juist in deze tijd investeren in de groei en ontwikkeling van hun medewerkers. In het adviestraject zijn we samen aan de slag gegaan met het opzetten van een Personeelswijzer, het herstructureren van de personeelsdossiers en het praten over welke kwaliteiten er in de organisatie nodig zijn. Het was belangrijkste om eerst een goede basis te leggen, voordat aan de leercultuur in het bedrijf kon worden gewerkt”, vertelt Dorothé van den Aker, HR adviseur voor het project. “Excelleren.nu heeft voor ons zeker een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van ons bedrijf”, stelt dochter Lilian van Mensvoort. “Door hier regelmatig in het bedrijf aanwezig te zijn werd Dorothé van den Aker een sparring partner voor mij op personele vraagstukken. Ik bespreek van alles met haar, van opleidingsvragen tot de re-integratie van een zieke medewerker en specifieke situaties over de ontwikkeling van medewerkers op de werkvloer”, besluit Lilian van Mensvoort.

Coachen, communiceren en coordineren
Een andere deelnemer aan Excelleren.nu is Ibuildings, een groeiend bedrijf dat bedrijfskritische web applicaties en mobile apps bouwt. Met een team van 50 medewerkers wordt vanuit onder meer de vestiging in Vlissingen gewerkt voor grote klanten zoals Sanoma, Kieskeurig.nl en Startpagina. Binnen het bedrijf is veel specialistische, technische kennis aanwezig. De medewerkers, met name de ontwikkelaars, volgen hiervoor zeer regelmatig opleidingen, cursussen en workshops om voorop te blijven lopen in hun vakgebied.
“Maar er is meer nodig om de complexe opdrachten bij klanten succesvol uit te voeren”, aldus Dorothé van den Aker. “De projectmanagers spelen hierin een cruciale rol. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de klant en coördineren alle activiteiten in de uitvoering. In hun werk draait het vooral om vaardigheden als coachen, communiceren en coördineren”. “We wilden meer aandacht besteden aan deze ‘soft skills’”, vervolgt Anouk Eversdijk, Manager Human Capital bij Ibuildings. “Daarom zijn we aan de slag gegaan met het maken van een competentieprofiel waarin deze ‘soft skills’ zijn uitgewerkt. Een methode van gedragsgericht interviewen helpt ons om een goed gesprek aan te gaan met onze projectmanagers en hen beter te kunnen beoordelen. Daarnaast heeft Dorothé ons praktische tips gegeven om Ibuildings nog verder te ontwikkelen tot een organisatie waarin leren aan de orde van de dag is. Hierdoor worden alle medewerkers uitgedaagd om het optimale uit zichzelf te halen”, vertelt Anouk Eversdijk.


Het project excelleren.nu loopt tot 1 maart 2012. Gedurende het project wordt bijgehouden tegen welke problemen deze mkb-ers aanlopen. De tips en resultaten die uit dit project naar voren komen worden via MKB-Nederland gebundeld om zo ook andere mkb-bedrijven te adviseren over leren op de werkvloer.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!