Bevorderen lokaal ondernemerschap taak voor ministerie EZ

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: MKB Brabant

Het nieuwe ministerie van Economische Zaken moet een grotere regietaak op zich nemen om het lokale ondernemerschap sterk te verbeteren.

Bevorderen lokaal ondernemerschap taak voor ministerie EZ

Het nieuwe ministerie van Economische Zaken moet een grotere regietaak op zich nemen om het lokale ondernemerschap sterk te verbeteren. Dat zei Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, vanavond tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van de ondernemersvereniging in Schaijk. Regionale stimuleringmaatregelen voor het bedrijfsleven leiden door gebrek aan regie en structuur tot inefficiëntie en onnodige irritatie bij ondernemers.

Op lokaal niveau houdt nu een wirwar van instanties zich bezig met het verdelen van overheidsbudgetten die bestemd zijn voor het bedrijfsleven. Zo zijn er waardevolle stimuleringsprogramma’s van gemeenten, provincies en in Brabant de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Bij regionale ondersteuning gaat het om concrete zaken als aanbesteden, nadeelcompensatie bij openbare werken en de beveiliging van bedrijventerreinen. Naast dit budget heeft ook de Kamer van Koophandel nog een fors bedrag ‘ondernemersgeld’ tot haar beschikking. In het regeerakkoord heeft het kabinet aangegeven sterk te willen bezuinigen op deze regionale stimuleringsmiddelen voor het bedrijfsleven.

Gebrek aan initiatieven en geld om de lokale economie te stimuleren is echter niet het probleem, stelt MKB-Nederland, maar wel het gebrek aan afstemming en regie hierop. Het ministerie van Economische Zaken moet daarom haar toezichthoudende taak veranderen in een regievoerende taak, vindt de ondernemersorganisatie. Voor het mkb is structuur in de regionale economie van groot belang. Het huidige systeem van stimulering is inefficiënt, levert dubbel werk op en leidt tot onnodig veel administratieve lasten voor het bedrijfsleven. ‘Door het overschot aan stimuleringsbomen lukt het ondernemers niet meer om de juiste maatregelen te zien.’

 

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!