Bezuinigingsplannen van de Provincie zijn bekend

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: KVK

De provincie Brabant schrapt 390 van de 1340 banen. De provincie gaat 75 miljoen bezuinigen.

Bezuinigingsplannen van de Provincie zijn bekend

Dat is meer dan een kwart van de begroting van 275 miljoen euro. Enerzijds krijgt de provincie 50 miljoen euro minder van het rijk. Anderzijds komt er 10 miljoen euro minder binnen aan motorrijtuigenbelasting. Oorzaak zijn de steeds meer milieuvriendelijke auto's.
Ook wordt 15 miljoen gereserveerd voor nieuwe bezuiniginen. Met 25 miljoen wordt het meest bezuinigd op cultuur.

Verkeer
Op verkeer wil de provincie 12 miljoen euro bezuinigen. Dat zal onder meer merkbaar zijn doordat er minder onderhoud gepleegd wordt aan provinciale wegen. Verder wordt er bezuinigd op milieuclubs zoals het IVN en de Brabantse Milieufederatie. De voorstellen van het provinciebestuur moeten nog goedgekeurd worden door Provinciale Staten.

Opstellen plannen
De bezuinigingsplannen zijn niet willekeurig gemaakt. Leidraad is de uitkomst van een discussie over de belangrijkste taken van de provincie, waarbij Ruimte en Economie hoog scoren. Allerlei welzijnstaken, zoals integratiebeleid, worden afgestoten. Op kerntaken wordt 15 procent bezuinigd, op taken die niet tot het takenpakket van de provincie behoren minstens 60 procent.

De provinciale begroting is in totaal ruim 1 miljard euro. Daarvan is 700 miljoen euro bestemd voor taken die door het Rijk aan de provincies opgedragen zijn, en waar de provincie nauwelijks zeggenschap over heeft. De bezuiniging van 75 miljoen euro betreft dus het vrij besteedbare deel van 275 miljoen euro.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!