Biesheuvel roept op tot meer innovatie

  • Innovatie & MVO
  • Bron: MKB

Ondernemers moeten de kansen grijpen die het innovatiebeleid van het kabinet biedt voor het midden- en kleinbedrijf. Die oproep doet voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland in het Financieele Dagblad.

Biesheuvel roept op tot meer innovatie

Volgens Biesheuvel slecht het kabinet drempels voor zijn achterban, doordat innovatiegelden makkelijker bereikbaar worden en kennisinstituten meer oog krijgen voor het mkb.

Biesheuvel doet zijn oproep daags na de ondertekening afgelopen maandag van innovatiecontracten door minister Verhagen van Economische Zaken en vertegenwoordigers van topsectoren en wetenschap. Er zijn negen topsectoren aangewezen waarin Nederland internationaal wil uitblinken. Het mkb zit in de teams die de sectoren leiden.

Binnen het mkb wordt betwijfeld of kleinere bedrijven voldoende aan hun trekken komen bij het bevorderen van innovatie. In het verleden ging veel van de overheidssteun naar grote bedrijven. Het kabinet heeft expliciet als doelstelling dat het mkb meer moet van die steun moet profiteren.

Volgens Biesheuvel wordt die doelstelling waargemaakt. “Ik heb het afgelopen jaar in de topsectoren gezien hoe mkb-bedrijven zijn gaan meedoen. Eerst schuchter, maar ondertussen zijn ze volledig aangehaakt en is er een vruchtbare wisselwerking tussen grote en kleine bedrijven.”

Biesheuvel zegt afspraken met Verhagen te hebben gemaakt over de toegankelijkheid van de topsectoren voor zijn achterban. Zo komt er een mkb-loket bij de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s). In deze consortia moeten bedrijfsleven en kennisinstellingen intensiever gaan samenwerken. Het loket is bedoeld als eenvoudige entree voor het mkb.

Specifiek voor het mkb en iets grotere bedrijven heeft Verhagen een innovatiefonds aangekondigd. Daarvoor zou tot eind 2015 € 500 mln beschikbaar zijn.

Het deel van het fonds dat risicodragend kapitaal is, is er nog niet. Biesheuvel gaat ervan uit dat het fonds er komt, ook nu kabinet opnieuw moet bezuinigen. “Ik ben blij dat de minister steeds zijn afspraken heeft kunnen nakomen. Hij heeft niet voor niets gezegd dat naast bezuinigingen en hervormen de economie moet worden gestimuleerd”, aldus de mkb-voorman.

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!