Bijeenkomst over cybercriminaliteit

  • Technologie
  • Bron: Kamer van Koophandel Zeeland

Ondernemers moeten zich veel beter wapenen tegen zogeheten cybercriminaliteit. Dat stelt de Kamer van Koophandel. Daarom organiseren zij op 25 maart in Goes een bijeenkomst voor Zeeuwse ondernemers.

Bijeenkomst over cybercriminaliteit

Het afgelopen jaar is bijna de helft van alle ondernemers in ons land doelwit geweest van een digitale inbraak. De schade loopt in de miljoenen euro’s en de beveiliging schiet er bij bedrijven vaak bij in. Daarom organiseren de Kamer van Koophandel en het Regionaal PlatformCriminaliteitsbeheersing Zeeland de cybercrimebijeenkomst ‘De hacker vertelt’ voor Zeeuwse ondernemers op maandag 25 maart in Goes.

Tijdens deze bijeenkomst vertelt ex-hacker Stan Hegt hoe gemakkelijk een internetcrimineel kan inbreken op een computernetwerk. Daarna geven verschillende deskundigen uitleg hoe de ondernemers zich kunnen beveiligen tegen een cyberaanval. Ook krijgen ondernemers tips om zelf aan de slag te gaan met het verbeteren van de digitale veiligheid van hun bedrijf. Na afloop is er gelegenheid om met specialisten en met collega-ondernemers te spreken over digitaal veilig ondernemen.

Bedrijfsinformatie is veel geld waard en daar azen de internetcriminelen op. Volgens de Kamer van Koophandel schiet de beveiliging bij vooral mkb’ers en zzp’ers er vaak bij in. “Kleine bedrijven moeten aan heel veel dingen tegelijk denken en hebben weinig personeel”, stelt de KvK. “Veiligheid is vaak een sluitpost.”

Eigen verantwoordelijkheid

Terwijl financiële schade bij consumenten in de meeste gevallen door banken wordt vergoed, is dat bij ondernemers vaak niet het geval. “Bedrijven hebben veel meer eigen verantwoordelijkheden”, volgens de Kamer van Koophandel. “Die moeten dan de schade zelf vergoeden, of zich er tegen verzekeren.”

Digitale criminaliteit neemt steeds grotere vormen aan. De avond over cybercriminaliteit wordt georganiseerd door het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zeeland. In dit platform werken provincie, gemeenten, politie, openbaar ministerie, MKB-Zeeland, BZW en Kamer van Koophandel samen om de criminaliteit tegen het bedrijfsleven in de regio terug te dringen.

RPC Zeeland

Het RPC Zeeland organiseert verschillende informatiebijeenkomsten, zowel regionaal als lokaal rond thema's winkeldiefstal, in braken, agressie en overvallen. Naast deze fysieke vormen van criminaliteit, hebben bedrijven ook in toenemende mate te maken met digitale vormen van diefstal, oplichting en binnendringen in bedrijfsnetwerken. Binnen het RPC Zeeland is afgesproken dat met name de Kamer van Koophandel en de Politie initiatieven nemen om het werkplan van het RPC uit te voeren. Het RPC Zeeland probeert tevens om met gemeenten en ondernemersverenigingen tot meer samenwerking te komen rond het thema “Schoon, Heel en Veilig”.

Ondernemers kunnen zich nog steeds aanmelden voor deze avond op www.kvk.nl/cybercrimezeeland. De kosten bedragen 15 euro pp.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!