Bio Base NWE zorgt voor €71 mln aan investeringen en 320 banen in biobased economy

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Bio Base NWE

Bio Base NWE, een driejarig project met co-financiering van het INTERREG IVB programma van de Europese Unie, loopt deze maand af en presenteert trots zijn resultaten.

Bio Base NWE zorgt voor €71 mln aan investeringen en 320 banen in biobased economy

Dit netwerk van experten in de biogebaseerde economie adviseerde meer dan 500 midden- en kleinbedrijven (MKB’s) om innovatie en business development in biogebaseerde technologiën te faciliteren en om de groei van de biogebaseerde economie in Noordwest-Europa te stimuleren. 27 MKB’s kregen financiële ondersteuning via dit project om haalbaarheidsstudies en opschalingstesten uit te voeren bij het Gentse Bio Base Europe Pilot Plant. Zo goed als alle MKB’s verklaarden nadien dat deze testen de commercialisatie van hun innovatie heeft versneld. Bovendien blijkt dat het werk dat binnen deze innovatiecoupons werd verricht een aanzienlijk hefboomeffect heeft gecreëerd: meer dan €71 miljoen aan investeringen en de creatie van 320 nieuwe banen in de biogebaseerde economie in de komende jaren. Verder bespraken de projectpartners ook beleidsaanbevelingen met hun locale en Europese beleidsmakers bedoeld om de hindernissen weg te nemen waar MKB’s tegenaan lopen wanneer ze beloftevol onderzoek proberen commercialiseren.

Biobased biedt grote kansen

De biogebaseerde economie biedt grote kansen aan Europa. Geen geïmporteerde fossiele, maar lokaal geproduceerde, biogebaseerde grondstoffen worden gebruikt om chemicaliën, materialen en energie te produceren. Op deze manier komt een kennis- en technologie intensieve economie tot stand met een hoog tewerkstellingspotentieel en een verlaagde ecologische voetafdruk. Om deze transitie te realiseren moet Europa meer onderzoek omzetten in commerciële innovatie. Bedrijven moeten de mogelijkheid hebben om hun innovaties op te schalen van het laboratorium naar een industrieel haalbaar proces. Dit is vaak een grote uitdaging omwille van de kosten en het gebrek aan de juiste apparatuur en expertise. Om hun producten succesvol op de markt te kunnen brengen, moeten bedrijven ook partners, klanten en investeerders vinden, de geschikheid van hun grondstof evalueren, juridisch oversteund worden, enz.

Bio Base NWE

In 2013, ging het Bio Base NWE project van start, een driejarig project met een budget van €6,2 miljoen om de ontwikkeling van de biogebaseerde economie in Noordwest-Europa te ondersteunen. Het consortium bracht experten samen uit acht organisaties, verdeeld over vijf landen. Ze boden netwerkmogelijkheden en technologische oplossingen aan meer dan vijfhonderd MKB’s, identificeerden hindernissen waar MKB’s tegen aanlopen tijdens het commercialiseren van een innovatie en vertaalden deze in beleidsaanbevelingen die werden voorgelegd aan regionale en Europese beleidsmakers. Verder werden er ook web-gebaseerde opleidingsinstrumenten ontwikkeld om het tekort aan adequaat personeel voor de biogebaseerde industrieën te helpen wegwerken.

Innovatiecoupons

Bio Base NWE implementeerde met succes een systeem van innovatiecoupons. Een coupon vertegenwoordigde een waarde van maximum €30.000 voor het uitvoeren van haalbaarheidsstudies en opschalingswerk in de Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP), een onafhankelijke, flexibele, state-of–the-art pilootfabriek in de Haven van Gent. Deze pilootfabriek valideert innovatieve biogebaseerde technologieën en schaalt ze op naar een industrieel niveau. Het couponsysteem bleek een aantrekkelijk ondersteuningsmechanisme voor MKB’s. Uiteindelijk werden 27 MKB’s uit Noordwest Europa geselecteerd, allen met beloftevolle en ambitieuze biogebaseerde innovaties. Een evaluatie van de vooruitgang die deze bedrijven maakten na het opschalingswerk, tonen een groot hefboomeffect aan. Zeventien MKB’s ondertekenden contracten met investeerders of hebben gesprekken lopen, vijf sloten contracten met klanten af en vier nieuwe biogebaseerde producten werden intussen op de markt gebracht. Zestien MKB’s zeggen concrete plannen te hebben voor het bouwen van een pilootlijn en/of een nieuwe productielijn en dit voor een totale investering van meer dan €71 miljoen. Drieënveertig nieuwe jobs werden intussen ingevuld, een 275-tal bijkomende jobs worden in de komende jaren gecreëerd.

Succesverhalen

TeeGene Biotech Ltd. (UK), een spin-out van Teesside University, kreeg een coupon en getuigt: “Het is een enorme hulp voor een start-up bedrijf om haalbaarheidsstudies te kunnen uitvoeren om een technologie te valideren op grote schaal. De experten van Bio Base Europe Pilot Plant gaven ons nieuwe inzichten en hadden een antwoord op de vele uitdagingen waarmee we reeds twee jaar worstelden bij de ontwikkeling van dit process”, zegt Dr Pattanathu Rahman, Oprichter van TeeGene Biotech Ltd, “Het opschalingswerk voor onze biosurfactant was zeer succesvol en gaf ons het vertrouwen, nodig voor de productie ervan op industriële schaal. We bekijken momenteel de mogelijkheid om een eigen pilootlijn te bouwen”. Meer succesverhalen vindt u op de website Bio Base NWE.

Hoewel het project intussen is afgelopen, blijft het network bestaan en kijk het ernaar uit om verder te innoveren met MKB’s uit de Noordwest-Europese regio ... en daarbuiten.

Meer informatie over BIO BASE EUROPE TRAINING CENTER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!