Biobased Brabant Fonds investeert in Protix Biosystems B.V.

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Insectenproducent Protix Biosystems B.V. uit Dongen kan rekenen op een financiering vanuit het Biobased Brabant Fonds, waarvan het beheer door de provincie Noord-Brabant bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is ondergebracht.

Biobased Brabant Fonds investeert in Protix Biosystems B.V.

Protix ontwikkelde technologie voor industriële, voedselveilige productie van insecteneiwit en -vet en breidt uit met een grote fabriek. Oprichter van Protix Kees Aarts: “We lopen graag voorop in de mondiaal opkomende insectensector door onomstotelijk aan te tonen dat grootschaligheid hand in hand gaat met controleerbaarheid en voedselveiligheid.”

Hoogwaardig eiwit

Protix produceert twee à drie ton ‘black soldier’ vliegenlarven per week en wint daaruit kwalitatief zeer hoogwaardig eiwit voor petfood en vet voor mengvoeders. De insecten voeden zich met plantaardige reststromen en zetten die bovendien om in nog een eindproduct: waardevolle meststof. “In onze nieuwe fabriek in Dongen schalen we op naar een productie van 1000 ton vliegenlarven per jaar. We huisvesten er ‘de hele sector onder één dak’, van grondstofmenging en -formulering, tot ei-productie, vermeerdering, groei, verwerking en beheersing. Daarmee zijn we uniek in de wereld”, aldus Aarts.

Verandering in wetgeving

Een grote, internationale markt opent zich op het moment dat de EU insecteneiwit, lees: dierlijk eiwit, toestaat in voer voor consumptiedieren. Dat vraagt om het aanpassen van wetgeving als gevolg van de BSE-problemen in de jaren ’90. Protix voert daarvoor een actieve lobby namens een achterban van verenigde Europese insectenkwekers. “Insecten behoren tot het oerdieet van veel voor menselijke consumptie bestemde dieren, zoals kippen en vissen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat insecteneiwit de gezondheid van dieren verbetert – iets wat consumenten willen. Met onze productiewijze laten we zien dat het mogelijk is om grote hoeveelheden, kostenefficiënt te produceren, waarbij voedselveiligheid is gegarandeerd. Controles zijn van A tot Z in het proces ingebouwd.”

Kweekvis

In Noorwegen loopt ondertussen een drie jarig project waarbij insecteneiwit van Protix wordt gevoerd aan kweekzalm. Ook in de kweekvisbranche liggen aanzienlijke afzetmogelijkheden en is een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid. Een groot deel van de visvangst wereldwijd wordt verwerkt tot vismeel voor kweekvis. Vervanging daarvan door insectenmeel dringt overbevissing terug.

Ondersteuning BOM

Protix is al langer bij de BOM in beeld. Investmentmanager Bob Roessink van de BOM: “Bij de BOM kennen we Protix onder andere vanuit het innovatieprogramma Agrofood en als belangrijke partner in de vormgeving van Insectlab, een opleidings- en testcentrum voor insectenkweek bij de HAS dat momenteel mede door de BOM wordt ondersteund. Protix is een biobased koploper met een ervaren management en de potentie om een wereldwijde rol te spelen. Alle reden voor het verstrekken van een financiering.”

Bij de financiering van Protix maakt de BOM deel uit van een consortium van financiers, dat verder bestaat uit Dutch Greentech Fund, BLSF en private investeerders.

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!