'Blijde inkomsten' koningspaar aan Brabant

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Provincie Noord-Brabant

Het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Noord-Brabant op 12 juni 2013 wordt een enthousiast en waardig welkom.

'Blijde inkomsten' koningspaar aan Brabant

De provincie en de gemeenten leggen de laatste hand aan een programma voor de 'Blijde Inkomste' dat de Brabanders de kans biedt dit eerste bezoek van de Koning en Koningin aan Brabant mee te maken en te volgen. De ‘Blijde Inkomste’ is de historische aanduiding van het eerste bezoek van een nieuwe landsheer, destijds de hertog, aan Brabant.

Na een informele ontmoeting met 50 Limburgers en Brabanders op de ltg. Bestkazerne in Gemert-Bakel, volgt een bezoek aan Roosendaal, Oisterwijk en ’s-Hertogenbosch. Het bezoek wordt afgesloten met een afscheid op de Markt.

Veel enthousiasme

“Je merkt dat het bezoek van Koning en Koningin aan Brabant veel enthousiasme losmaakt,” zegt de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk die met de burgemeesters Jacques Niederer (Roosendaal), Hans Janssen (Oisterwijk) en Ton Rombouts (’s-Hertogenbosch) een toelichting op het programma geeft. “Als wij ieder goed voorstel zouden honoreren, dan duurde deze ‘blijde inkomste’ een week en zoveel tijd hebben wij niet,” aldus de commissaris.

Het enthousiasme wordt ook door burgemeester Niederer onderstreept: “De gemeente werd bestookt met voorstellen en ideeën. Wij proberen de Koning en Koningin iets mee te geven van de identiteit van Roosendaal, het ritme en de cadans van de stad in een verrassend programma.”

Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk vindt het een eer medegastheer van de Koning en Koningin te zijn. “Oisterwijk heeft net het 800-jarig jubileum gevierd, dat biedt een goede basis voor een warme ontvangst. De Brabantse reuzen vormen hierbij een 'groots' decor. Bij de ontvangst spelen de gilden een bijzondere rol.”

“Wij zullen”, zegt burgemeester Ton Rombouts van ’s-Hertogenbosch, "in de ‘huiskamer van de stad’, op de Markt een bijzonder programma bieden met muziek, dans en creativiteit. Dat wordt een bijzonder evenement waar de stad en Brabant zich van hun beste kant laten zien."

Oranje Lint

De commissaris van de Koning reikte tijdens de perspresentatie het bijzondere kenmerk, het Oranje Lint uit aan de organisaties die zich inzetten om de ontvangst van de Koning en Koningin tot een succes te maken. Dat zijn de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden, het Andere Brabantse Orkest, een orkest bestaande uit de harmonieën de Goede Hoop (Aarle-Rixtel), Oefening en Uitspanning (Beek en Donk), St.Caecilia (Lieshout) en de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch. Ook het Noord-Brabants Museum en het Centrum voor de Kunsten uit Roosendaal.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!