‘Boetebeleid Inspectie SZW pakt vaak onrechtvaardig uit’

De Inspectie SZW moet niet boetes vooropstellen maar het verbeteren van de werkwijze in bedrijven. Dat zegt MKB-Nederland in reactie op berichten in de media dat de inspectie de afgelopen jaren onterechte en te hoge boetes heeft gegeven aan vooral ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

‘Boetebeleid Inspectie SZW pakt vaak onrechtvaardig uit’

‘Het huidige boetebeleid pakt vaak onrechtvaardig uit,’ vindt de ondernemersorganisatie, die blij is dat het CDA dinsdag in de Tweede Kamer kritische vragen hierover heeft gesteld aan de staatssecretaris van SZW.

Fraudeaanpak

In 2013 heeft de inspectie de fraudeaanpak verhard, met meer en hogere boetes tot gevolg. Uit het jaarverslag over 2019, waarover het FD bericht, blijkt dat ongeveer 15 procent van de boetes na bezwaar helemaal of deels moest worden terugbetaald. Veel ondernemers zien af van het maken van bezwaar vanwege de langdurige procedure en de administratieve lasten die daarmee gepaard gaan. ‘Het FD-artikel bevat echt schrijnende voorbeelden’, stelt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Het is daarom goed dat het CDA ook vraagt naar de mogelijkheid van rechtsherstel voor ondernemers die een veel te hoge boete hebben betaald, maar niet in bezwaar en beroep zijn gegaan vanwege onjuiste overheidsinformatie. Die boetes moeten alsnog worden teruggestort.’

Lees het complete artikel op de website van MKB Nederland

 

Meer informatie over MKB Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!