home » nieuws » Bouw »

‘Bouw staat aan vooravond grote veranderingen’

  • Bouw
  • Bron: Technische Unie

De bouwsector staat aan de vooravond van grote veranderingen die veel invloed hebben op de arbeidsmarkt. Nieuwe technologieën en digitalisering vragen de komende jaren om een andere aanpak en minder gespecialiseerde vakmensen. Dat voorspellen economen van ABN Amro.

‘Bouw staat aan vooravond grote veranderingen’

Volgens de economen van ABN Amro zullen de komende jaren steeds meer bouwwerkzaamheden geautomatiseerd in fabrieken plaatsvinden in plaats van door vakmensen op de bouwplaats. Digitalisering gaat ook een steeds grotere rol in het bouwproces spelen. Nieuwe technologie – zoals het Internet of Things, drones en 3D-printen – doen hun intrede. In dit segment zal hierdoor steeds minder behoefte zijn aan gespecialiseerde vakmensen.

Veranderende rollen

Door deze ontwikkeling zullen de rollen in het bouwproces veranderen en zal er personeel nodig zijn dat beschikt over andere competenties dan voorheen. Hierbij krijgen vooral de soft en tech skills van werknemers meer aandacht. Zo moeten werknemers in de bouw beter samenwerken, zich flexibeler opstellen en met complexe installaties en IT-processen omgaan.

Prefab en robots

Het werken met prefab, robots en 3D-printers vraagt om andere vaardigheden dan traditionele bouwers en installateurs gewend zijn. Ook zullen er meer hoger opgeleiden nodig zijn om zulke IT-gerelateerde taken op zich te nemen. Veel functies bestaan nu nog niet, maar zullen er binnen vijf jaar wel zijn, aldus de bank. Hierbij gaat het niet alleen om functies voor mensen die kunnen programmeren en connectivity tot stand brengen, maar ook om het slim beheren en exploiteren op basis van gebouwdata.

Vergrijzing

Deze ontwikkeling stelt de sector overigens ook voor een uitdaging. De vergrijzing in de bouw stijgt sneller dan het landelijk gemiddelde, terwijl het aantal jongeren in de bouw de afgelopen jaren sterk is gedaald. De bouw is hard geraakt door de crisis, waardoor de sector geen aantrekkelijk perspectief voor jongeren bood. Gezien de verwachte groei van de bouwproductie, vooral in de woningbouw en duurzame renovatie, zijn op korte termijn meer werknemers nodig. Het aantal banen kan hierdoor tot en met 2017 met 15 procent kan stijgen. Hoewel de bouw dringend personeel nodig heeft om aan deze groeiende vraag te voldoen, stijgt het aantal nieuwe medewerkers niet even snel mee.

 

Meer informatie over TECHNISCHE UNIE B.V. EINDHOVEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!